Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt bakslag för Merkels kristdemokrater i Berlin

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 05:31.
Socialdemokraterna fortsätter som det största partiet i Berlin.
Bildtext Socialdemokraterna fortsätter som det största partiet i Berlin.
Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Söndagens val till representanthuset i Berlin slutade i en ny bitter förlust för förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater. Igen ses Merkels flyktingpolitik som åtminstone en delorsak till nederlaget.

Med omkring 18 procent av rösterna förbli kristdemokraterna visserligen näst största parti, men det för CDU sämsta valresultatet i staden genom tiderna lär samtidigt betyda ett slut på åren vid regeringsmakten i Berlinsenaten.

Genast efter att de första prognoserna hade presenterats passade kristdemokraternas generalsekreterare Peter Tauber på att relativisera bakslaget.

– I Berlin handlade valet mest om stadsinterna angelägenheter, konstaterade Tauber och mellan raderna kan man läsa att han klart vill hålla isär nederlag och Merkels flyktingpolitik.

Väntad framgång för AfD

Samtidigt lyckades ändå det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland också i det här valet knipa omkring 14 procent av rösterna med en kampanj som uttryckligen och endast går ut på att gå åt Merkel och hennes flyktingpolitik.

Det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland klarade sig bra i valet i Berlin. På bilden partiets huvudkandidat Georg Pazderski.
Bildtext Det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland klarade sig bra i valet i Berlin. På bilden partiets huvudkandidat Georg Pazderski.
Bild: EPA/SOEREN STACHE

Jämfört med delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern för två veckor sedan, var AfD:s valframgång visserligen av mer moderat karaktär, men samtidigt handlar det här om den multikulturellt och liberalt sinnade storstaden Berlin.

En stad där flyktingfrågan enligt opinionsmätningar spelar en betydligt mindre roll, än på andra håll i Tyskland, där AfD tidigare i år vunnit stora valsegrar.

– Naturligtvis är den allmänna stämningen i landet inte till hjälp för oss kristdemokrater, medger generalsekreteraren Tauber i en bisats.

Inför valet till representanthuset i Berlin tog Merkel själv delvis avstånd från sitt mest centrala uttalande i samband med flyktingpolitiken, det vill säga att Tyskland nog klarar av utmaningen.

– ”Wir schaffen das” (Vi klarar det) är ett uttryck som jag ogärna använder i fortsättningen, säger Merkel till tidningen Wirtschaftswoche.

Flygfälts- och förvaltningskaos

Såtillvida har kristdemokraten Tauber ändå rätt att såväl kristdemokraterna som socialdemokraterna nu också straffas för Berlininterna frågor som inte har lösts under de två partiernas tid vid makten.

Många frågar sig när det nya flygfältet, som borde ha tagits i bruk år 2011 äntligen ska stå färdigt. Många vill ha ordning på förvaltningskaoset i staden och många vill att de slitna skolorna ska renoveras och utrustas.

För Berlins nuvarande socialdemokratiske borgmästare Michael Müller kommer det här att vara utmaningar, som nu med största sannolikhet ska lösas tillsammans med de gröna och vänsterpartiet die Linke.

För kristdemokraterna finns det knappast plats i den nya Berlinsenaten.

Diskussion om artikeln