Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas redo för insats mot TBE

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 07:40.
Fästing på tumme
Bild: Yle/Jessica Edén

I Pargas gläds man över regeringens förslag att nästa år börja erbjuda gratis vaccin mot den fästingburna sjukdomen TBE. Det innebär vissa extrakostnader, men staden är redo att stå för dem.

Om pengar reserveras för ändamålet kan Pargasbor redan i vår bli vaccinerade. För Pargas del innebär det ändå en del extrakostnader för den personal som ska sköta vaccinerandet. Om fyra av tio Pargasbor vaccineras behövs på årsnivå en anställd för arbetet. Social- och hälsovårdsdirektören Paula Sundqvist säger att det verkar finnas vilja att stå för den satsningen. Fritidsboende som vistas minst fyra veckor på orten föreslås också få gratis TBE-vaccin i Pargas. Enligt Sundqvist är det med tanke på helheten klokt att de också vaccineras även om det innebär vissa kostnader för staden, men den biten måste man ännu ta ställning till.

Hur det blir klarnar mot slutet av året då statsbudgeten godkänns. För att vaccinerandet ska ha någon effekt måste det komma i gång redan under vårvintern. Sundqvist försäkrar att sådan beredskap finns, för inte så många år sedan avklarades en massvaccinering mot fågelinfluensan som härjade.

Tre vaccindoser ingår. De två första ges under ett och samma år med ett intervall på en månad och den tredje dosen ges följande år. På det sättet uppnås ett skydd för tre år.

Fritidsboende kan ha större risk att drabbas

På folkhälsomyndigheten THL delar man glädjen över att Pargas nu föreslås vaccineras mot TBE. På Åland har ett liknande program funnits redan länge. THL räknar med stora inbesparingar i vårdkostnaderna. I värsta fall kan en TBE-smitta leda till andningsförlamning som kräver ständig vård i respirator. Årskostnaden för en patient kan vara på 100 000 euro.

Överläkare Tuija Leino säger att vaccinet är bra för sådana människor som rör sig i skärgårdsnaturen och riskerar att få fästingar. Fritidsboende som vistas mycket utomhus kan ha rentav större risk att utsättas för fästingar och TBE-smitta än permanent bosatta och därför har de tagits med, säger hon.

– I internationell jämförelse borde Pargas vara med i programmet. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar vaccinering mot TBE på områden med betydligt lägre förekomst än Pargas.

Diskussion om artikeln