Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vården av barn fortsätter vid Borgå sjukhus dagtid

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 12:57.
borgå sjukhus
Bild: YLE/Stefan Härus

Då barnavdelningen vid Borgå sjukhus stänger vid årsskiftet fortsätter polikliniktjänsterna för barn under dagtid vid sjukhuset. Vården under nattetid faller bort.

- Barnenhetens verksamhet förändras så att avdelningens och poliklinikens funktioner förenas, säger Henrikka Aito, överläkare vid Borgå sjukhus barnavdelning.

Aito berättar att man kommer att försöka sköta största delen av patienterna och vårdingreppen under dagtid mellan klockan 8 och 22.

- Vi siktar på att hemförlova barn och ungdomar som tryggt kan övernatta hemma. Patienter som behöver uppföljning på sjukhus hänvisas istället till Barnkliniken eller Hyvinge sjukhus.

Tanken är att vården efter det fortsätter på polikliniken i Borgå så snabbt som möjligt.

- Vi litar på att vi genom att satsa på verksamheten dagtid har möjlighet att ytterligare förbättra samarbetet med grundhälsovården, kommunerna, skolorna och socialbranschen, säger Aito.

Anställda fortsätter på olika håll

De anställda på barnavdelningen kommer att fortsätta jobba på olika håll. Totalt berörs cirka 20 anställda av förändringarna.

En del av dem som har jobbat som vikarier vid barnavdelningen blir kvar vid Borgå sjukhus, medan andra anställda har fått jobb på Barnkliniken i Helsingfors. En del börjar också på andra instanser inom hälsovården, berättar Aito.

- Ingen har blivit utan jobb. Då barnavdelningen stänger behövs det sju sjukskötartjänster mindre för verksamheten som blir kvar. Lyckligtvis har de flesta av dessa tjänster blivit obesatta redan tidigare, säger Aito.

Vid Borgå sjukhus poliklinik för barnsjukdomar vårdas patienter med tidsbeställning och jourpatienter som kommer med remiss.

På polikliniken vårdas till exempel patienter med diabetes, allergier och astma, olika urinvägsbesvär eller förstoppning. Dessutom sköter man fortsatta kontroller av nyfödda och följer upp deras utveckling, sköter ätstörningar och ger stödbehandlingar för cancersjukdomar.

Daghemsbarn leker.
Bildtext (arkivbild)
Bild: All Over Press

Diskussion om artikeln