Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: Aktiv nynazist gripen för misshandeln i Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 16:08.
Misshandelsoffer på vid Helsingfors centralstation.
Bildtext Den här bilden togs av en förbipasserande strax efter dådet.
Bild: Yle.

Polisen i Helsingfors uppger att man gjort framsteg i utredningen av våldet vid den nynazistiska demonstrationen i Helsingfors för en dryg vecka sedan.

Händelseförloppet har klarnat efter att polisen har hört vittnen och tagit del av annat material. Som bäst går man också igenom videomaterial från övervakningskameror.

Polisen bekräftar att den unge man som gripits misstänkt för misshandeln är aktiv medlem av den nynazistiska organisationen Finska Motståndsrörelsen. Han är en av dem som var med och grundade rörelsen.

Helsingin Sanomat uppger att mannen född 1990 dömts för flera våldsbrott.

En 28-årig man misshandlades vid en nynazistisk demonstration för en dryg vecka sedan.

Mannen avled senare av sina huvudskador; han fick en massiv hjärnblödning efter att han fått lämna sjukhuset dit han fördes genast efter misshandeln.

Offret hade stannat upp framför demonstranterna

Förundersökningsledaren kommissarie Teemu Kruskopf hade talat med mannen medan han befann sig på sjukhus precis efter misshandeln.

- Mannen sade att han hade spottat då han promenerade förbi den grupp som samlats till manifestation vid Järnvägsstationen.

I Yles morgon-tv uppgav Kruskopf att mannen hade stannat upp framför demonstranterna och att det eventuellt förekom ordväxling. Därefter hade han fortsatt promenera bort från den demonstrerande gruppen.

En person hade lösgjort sig från gruppen, sprungit ifatt mannen och sparkat honom i bröstet så att han föll omkull och slog huvudet.

Skyddspolisen vill inte kommentera dödsmisshandeln.

Skypo ansvarar för rikets säkerhet, men säger att extrema rörelser inte i sig är ett hot mot säkerheten och att ansvaret för utredningen därför ligger hos polisen.

Blommor och ljus placeras vid platsen där offret misshandlades.
Bild: Yle / Tomas von Boguslawski