Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

"Vi kunde inte komma överens om vården av vår mamma" - Irenes berättelse

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 11:01.
kvinna vid havet
Bildtext Avundsjuka från barndomen kan ligga bakom en trasig syskonrelation

När föräldrarna blir äldre och behöver vård och omsorg sätts syskonrelationerna ofta på prov.

Den allt äldre befolkningen och bristerna inom den vård samhället erbjuder ställer högre krav på de anhöriga. Men att ta hand om sina åldrande föräldrar gemensamt blir för många tungt och det är vanligt att relationerna syskonen emellan tar skada.

Vi efterlyser nu berättelser om syskonrelationer som skurit sig, och vad man kan göra för att undvika att det händer.

Det skulle aldrig falla mig in att ringa min syster och berätta om något roligt som har hänt i vår familj.

Såhär berättar Irene om sin relation till systern:

Jag och min syster har ett mycket ansträngt förhållande och det skulle till exempel aldrig falla mig in att ringa till henne och berätta om något roligt som hänt i familjen. Som vi gjorde förr.

Det har varit en ständig kritik och ständiga krav på att man borde vara på ett annat sätt än man är. Min syster hade en väldigt klar åsikt om hur man skulle sköta en gammal person och det kunde gå in på detaljer som vilken musik hon ville lyssna till. Ofta handlade det om hur länge man skulle sitta hos mamma. Och kunde man inte någon gång så fick man veta att man var ryslig och kärlekslös. Jag kände mig dålig hela tiden.

När skulle du säga att det började skära sig?

Det började när vår pappa blev sjuk och började närma sig döden för många år sedan. Då fick jag veta att det fanns saker som jag inte fick tala med honom om. Gamla oförrätter och historier från förr, eller om man varit ledsen för något någon gång.

Före det kunde vi ha det väldigt trevligt tillsammans. Vi kunde festa ihop och det var skratt och det var glam. Nu kommunicerar vi nästan aldrig, något enstaka sms eller e-postbrev kan vi skicka till varandra, men då gäller det alltid praktiska saker, som till exempel gemensamma ägodelar.

Vad tror du att kan ligga i bakgrunden för att det uppstår sådana här konflikter?

Jag har länge funderat på det: Är det avundsjuka? Min syster skilde sig för några år sedan och efter det tycker jag att jag har upplevt en sorts bitterhet. Det som jag ju nog har sett är ett behov av att vara den som är närmast. Det bästa barnet och det mest älskade barnet. Det är någon form av märklig tävlan i godhet som har pågått redan länge.

“Nog kan jag sörja vår relation när jag ser hur nära andra kan stå sina syskon.”

Ofta tänker man ju att det kanske blir bättre sen när föräldern går bort, vad skulle du säga om det?

Jag tror att vi är långt förbi det skedet att det ens skulle finnas något som man ens har lust att rädda. Det har blivit så många fula ord sagda under de här åren som har gått.

Är det inte tungt att bära på en trasig syskonrelation sådär?

Naturligtvis tycker jag att det är väldigt synd att vi inte kan ha den där syskonkärleken som jag ser i så många andra fall. Och att vi inte har kunnat enas om saker även om vår uppfattning om vad mamma behöver har varit olika.

Allra mest har jag saknat respekten för syskonens integritet och rätt att själva bestämma vad de orkar med och vad de förmår.

Våra gräl har också påverkat barnen fast vi har försökt hålla dem utanför. Men det blir automatiskt så för inte kan man ju låta bli att prata om sådant som påverkar en.

Det blir en tävlan i godhet, vem står närmast mamma och vem vet bäst hur hon ska skötas, och det kan gå in på detaljer som vilken musik man ska spela.

Har du några tankar att dela med dig åt sådana som är i liknande situationer?

Man måste vara noga med att inte låta den andra bestämma över ens liv. Och verkligen skjuta undan de där skuldkänslorna som pådyvlas en. För det blir väldigt lätt så att man varken kan sova eller leva normalt om man hela tiden går omkring och känner sig dålig.

Dessutom leder det lätt till att ens relation med föräldern påverkas negativt om man har de där förebråelserna som hänger efter en. Det blir svårt att vara naturlig med den gamla.

Såna här konflikter mellan syskon när det gäller vården av gamla föräldrar - de är väldigt slitande. Det är en enorm sorg som man går igenom och den kan vara i väldigt många år.

Dela med dig och läs mera

Under veckan kommer Yle Vega och familjeredaktionen att tala med familjeterapeuter och andra som kommit i kontakt med syskongräl när föräldrarna blir äldre. Följ med vårt innehåll här på svenska.yle.fi och i Yle Vega och dela gärna med dig av din egen historia anonymt i formuläret nedan.

Formuläret är stängt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln