Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kaleva: Vi utgår från att Såguddenplanerna blir av

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 18:12.
Udde i Lovisa
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Företaget Optirak som ska sanera och bygga Sågudden i Lovisa vill bygga enligt gällande detaljplan för att komma igång fortare. Stadsdirektör Olavi Kaleva tänder inte på den idén.

Kaleva presenterar på måndag kväll en lägesrapport om Sågudden för stadsstyrelsen i Lovisa. Rapporten har gjorts av en arbetsgrupp som består av flera ledande tjänstemän i staden.

tre män
Bildtext Lovisas stadsdirektör tänder inte på företaget Optiraks förslag att bygga Sågudden enligt en föråldrad plan.
Bild: Yle

Förslag krockar med slutet avtal

En delegation från staden mötte på fredagen Optirak för att diskutera Såguddens framtid. Det var då som företaget kom med förslaget att starta bygget i mindre skala för att försnabba processen och hitta finansiering. Byggandet skulle följa den nuvarande detaljplanen.

- Det blir stadsstyrelsen som tar ställning till frågan om man kan göra så eller om saken måste behandlas helt på nytt, säger Olavi Kaleva.

Enligt lägesrapporten går förslaget inte går ihop med det avtal som staden har slutit med Optirak. I det sägs uttryckligen att bygget utgår från en ny detaljplan eftersom den nuvarande är föråldrad.

Om staden godkänner Optiraks förslag borde ett helt nytt avtal göras upp och godkännas av fullmäktige, berättar Kaleva.

Karta över Lovisa, med Sågudden utprickad.
Bild: Google

”Ingen anledning till oro”

Finns det en risk för att Sågudden blir obyggt?

- Optirak måste själva bedöma om det är så att det här bekymrar dem, det är ett beslut som de måste ta i så fall. Vi utgår från att vi har ett avtal och för vår del hoppas vi att det förverkligas.

Kaleva säger att Optiraks representanter på fredagens diskussion verkade beredda att fortsätta processen också enligt nuvarande avtal.

- Det finns ingen anledning att oroa sig för annat i det här skedet.

Diskussion om artikeln