Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

För mycket skolarbete - har tappat motivationen?

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2017 10:44.
Ung person är uttråkad
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Jag är en 15-årig tjej, som alltid varit bra i skolan utan att behöva prestera extra mycket. Jag går nu i nian och vi har massor med projekt och prov samtidigt. Det känns som om man skulle drunkna i skolarbete och när jag har för mycket att göra klarar jag inte av att göra något alls. Därför lämnar jag in många projekt försent, och några har jag inte alls lämnat in. Jag har också haft väldigt ont i magen, troligtvis på grund av stress. Jullovet gör inte heller saker lättare, jag borde städa mitt rum som ser ut som efter ett bombnedslag. Efter julafton har jag massor av skolarbete jag borde göra under lovet. Det känns som att det är för mycket nu och jag är väldigt trött hela tiden. Vad ska jag göra?

Det låter som om du haft en höst full med mest skola och väldigt lite tid för dig själv. Att gå på nian kan redan i sig kännas tungt, då man förväntas söka sig vidare efter vårterminen, antingen till gymnasium eller yrkesutbildning. Du berättar att du överlag klarat dig bra i skolan, men att det nu helt enkelt blivit för mycket. Det låter även som om du tappat en del av motivationen någonstans på vägen. Det är inte så allvarligt, sådant händer oss alla i något skede. Det viktigaste är att försöka hålla sig medveten om situationen och inte låta ointresset ta över. Det är verkligen okej att prestera mindre under perioder, så länge du inte hamnar i en mer långvarig deppighet.

Jag hoppas att du nu under jullovet ger dig själv tid att vila och ta det lugnt, för det behöver du allra mest. När man är trött känns mycket oöverkomligt, även mindre saker, som att städa sitt rum. Då våra tankar börjar bli orimliga, är det dags att stanna upp och tänka om. Om du inte redan städat ditt rum, kanske du kan fråga om någon kunde hjälpa dig med en del av arbetet? Det kunde vara ett syskon, förälder eller vän. Skolarbetena känns förhoppningsvis lättare att ta itu med då du först fått sova ut och i lugn och ro haft tid att äta morgonmål. Prova först med dessa små knep,– det vill säga mycket vila, aktiviteter du själv gillar och god mat. Ifall den stressiga känslan hänger i under vårterminen, kan du söka upp någon i elevvårdsteamet, till exempel skolans kurator för att prata vidare.

Hälsningar,
Frida Westerback, ungdomshandledare