Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle Fem och Yle Teema föreslås dela kanalplats - mera fokus på Yle Arenan

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 12:50.
Logotyp för Yle Fem, Yle Arenan och Yle Teema
Bildtext Yle Fem skulle enligt planerna dela kanal med Yle Teema. Samtidigt satsar man mera på Yle Arenan.
Bild: Yle.

Yle utvecklar Arenan och minskar antalet traditionella tv-kanaler från fyra till tre. Förvaltningsrådet började på tisdagen behandla förslaget som bland annat betyder att Yle Fem och Yle Teema enligt planerna skulle dela på kanalplats fem.

Yle TV1 och Yle TV2 fortsätter på sina nuvarande kanalplatser.

Yles förvaltningsråd möttes i dag (20.9) för att börja behandla förnyelsen. Man inleder nu en så kallad förhandsprövning om saken, vilket innebär att man granskar vilka följder beslutet skulle ha med tanke på bland annat public service och konkurrensen i övrigt.

Enligt förslaget faller ingenting av det nuvarande grundutbudet i Yle Fem bort, däremot minskar antalet repriser drastiskt.

“Yles svenskspråkiga tjänster som helhet stärks. Den delade kanalplatsen ger oss möjligheter att flytta över resurser till att utveckla finlandssvenskt innehåll och Yle Arenan. På det här sättet slår Yle vakt om att det svenskspråkiga innehållet finns tillgängligt också framöver oberoende av tid, plats och apparat”, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

På Yle Arenan skulle Yle Teema och Yle Fem finnas kvar som egna helheter.

“Yle förnyar sitt tv-utbud för att public service-innehållen också framledes ska vara relevanta och intressanta för finländarna. Med förnyelsen vill Yle svara på tittarnas förändrade medievanor, eftersom webbens roll när det gäller tv-tittandet har blivit allt större. Fokuset skiftar som bäst från traditionell tv-distribution till bredband och HD”, säger Yles förvaltningsråds ordförande Kimmo Kivelä.

Yle Arenan får nya former, som täcker både direkta sändningar, tema-helheter och publicering av hela säsonger på en gång. Teemas och Fems innehåll finns i fortsättningen som egna helheter på Yle Arenan.

SVT World byts ut mot Yle Teema

För den finlandssvenska tv:n skulle reformen alltså betyda att den nuvarande sambon på Yle Fem, SVT World, byts ut mot Yle Teema.

Vad gäller enskilda SVT-program förs det separata förhandlingar med SVT.

Yles mål är i alla fall att de viktigaste och populäraste SVT-programmen ska synas för Yles publik också i fortsättningen.

Mera svensk textning på Teema, Yle Fem sju dagar i veckan

Teemas program blir i och med den delade kanalplatsen också mera tillgängliga för svenskspråkiga tittare, eftersom målet är att Teemas program i högre grad än tidigare kommer att textas till svenska.
Den delade kanalplatsen ger möjligheter att flytta över resurser till att utveckla finlandssvenskt innehåll och Yle Arenan.

“Yle värnar om de goda innehållen. Även om tv-tittandet allt mer flyttar över till webben ser vi på samma gång till att våra tjänster på de traditionella tv-kanalerna är högklassiga. Inget av det kvalitetsinnehåll Yle producerar eller köper in blir osänt på de traditionella tv-kanalerna, även om vår utgivning och publicering fokuseras allt mer till Yle Arenan”, konstaterar Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

Tv-förnyelsen görs våren 2017 om Yles förvaltningsråd beslutar så efter förhandsprövningen.

Artikeln uppdaterades den 20 september klockan 18.45 med mera uppgifter om tv-reformen. Artikeln uppdateras också den 21 september klockan 12.48 i stycket som berör SVT World.

Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Marit af Björkesten: En mera livskraftig tv på svenska

Svenska Yles direktör: Vi flyttar mera fokus till Arenan.

Diskussion om artikeln