"Alla poliser känner inte igen Finska Motståndsrörelsens flaggor"
Alla poliser känner inte till Finska Motståndsrörelsen, säger kommissarie Jarmo Heinonen. Därför reagerade polisen inte på nazistorganisationen Finska Motståndsrörelsens närvaro vid järnvägsstationen i Helsingfors, där en man misshandlades och senare dog.
Misshandeln skedde lördagen den 10 september och mannen dog en knapp vecka senare.
- Nu har det lyfts fram att en polisbil fanns på plats vid järnvägsstationen och man har undrat varför polisen inte reagerade när man förstod vad som pågick. Men inte kan varje polis vara på kartan gällande under vilken flagga olika organisationer verkar och vilka hotbilder det finns, säger kommissarie Jarmo Heinonen till Yle Huvudstadsregionen.
Menar du att om personer står vid järnvägsstationen med flera stora flaggor med Finska Motståndsrörelsens logo på så vet inte polisen vad det är fråga om?
- Alla poliser vet inte. Polisen vet nog, men varje polis kan inte känna till vilka flaggor det viftas med och vilka slutsatser som borde dras, säger Heinonen.
Men om det sker en misshandel borde väl polisen reagera?
- Jo, så klart. Brott hör till polisen oberoende av vem som begår dem. I det här fallet gjordes en brottsanmälan direkt. Jag har en bild av att polisen har pratat med offret på platsen, säger Heinonen.
Är det inte alarmerande att någon kan misshandlas till döds i centrum av Helsingfors där polisen rör sig regelbundet?
- Polisen kan inte förhindra alla brott. Allting kan hända. Om jag har förstått det rätt så har misshandeln inte sett så allvarlig ut som det senare visade sig.
"Polisen kan inte förbjuda"
Den 28-åriga mannen dog av hjärnblödning efter att han lämnat sjukhuset dit han fördes efter misshandeln. Mannen dog i fredags en knapp vecka efter misshandeln.
Mannen uppgav för polisen att han hade spottat då han promenerade förbi den grupp som samlats till demonstrationen vid järnvägsstationen.
Jarmo Heinonen säger att polisen vid liknande demonstrationer bara kan agera genom att övervaka.
- Vi kan inte förbjuda något. Vi kan enbart vara på plats och se till att inget olagligt händer.
Men då dödsmisshandeln skedde lyckades polisen inte med det.
- Jag har en sådan bild att det i anmälan om demonstrationen inte framgick att det är fråga om Finska Motståndsrörelsen.
Polisens agerande diskuteras internt
Enligt överkommissarie Jere Roimu kommer händelsen att utredas internt inom polisen. Roimu leder utrycknings- och övervakningsenheten inom Helsingforspolisen.
- Vi kommer alldeles säkert att gå igenom händelsen internt, men jag har inte ännu pratat med dem som var på plats då, säger Roimu.
Roimu säger att när polisen fick en anmälan om demonstrationen framgick det ingenstans att det var fråga om Finska Motståndsrörelsen. Enligt anmälan skulle ett gäng dela ut tidningar vid järnvägsstationen, men det framgick inte hurdana tidningar det var frågan om.
- Anmälan ledde inte till några åtgärder eftersom varken platsen eller evenemangets natur på något sätt krävde det. Polisen var på plats vid järnvägsstationen men utförde ett annat uppdrag. Det handlade om störande beteende, säger Roimu.
Polispatrullen avlägsnade sig från platsen 15 minuter innan misshandeln skedde.
"Motsatt åsikt leder till aggressivitet"
Enligt Jarmo Heinonen har Motståndsrörelsen inte aktiverat sig i större utsträckning under den senaste tiden. Enligt Heinonen är det mest personer som har reagerat på Motståndsrörelsens närvaro som har råkat illa ut.
- De har inte varit aggressiva mot utomstående förutom om någon har varit av motsatt åsikt. Då har de reagerat aggressivt, säger Heinonen.
Heinonen är skeptisk till att förbjuda Finska Motståndsrörelsen.
- Jag undrar vad det leder till om en organisation som vill synas förbjuds. Leder det sedan till attacker med molotovcocktail på asylboenden? Jag är inte heller säker på om lagstiftningen kan göras så enkel att övervakningen blir effektiv och möjlig, säger Heinonen.