Framtidens Finland - föräldrarna försörjer de vuxna barnen?
Var femte finländare mellan 20-24 år varken studerar, jobbar eller är på arbetspraktik. Det här placerar Finland i samma grupp som Grekland, Italien, Portugal och Spanien. Går vi mot ett grekiskt system där föräldrarna försörjer vuxna barn och deras familjer? Säg din åsikt genom att kommentera den här artikeln!
Hela 18,3 procent av alla finländska unga i åldern 20-24 år varken studerar, jobbar eller är på arbetspraktik, visar den årliga rapporten Education at a Glance om utbildningsläget inom OECD.
Undersökningen omfattar samtliga 35 länder som hör till Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.
Av de unga männen i Finland hör hela 21,1 procent till de så kallade NEET-unga (Neither in employment nor in education or training).
OECD-trapporten är bara en bekräftelse av det som vi i branschen har sett i åratal.
Robert Nilsson, Krisjouren för unga
Social- och ungdomsarbetare säger att vi i dag fortfarande ser följderna av 90-talets recession och att nedskärningspolitiken verkligen inte gör det bättre.
- Jag har ingenting positivt att säga om dagens nedskärningspolitik, kommenterar Robert Nilsson på Krisjouren för unga. Jag tycker att all form av humanism har gått förlorad i dagens politik. OECD-rapporten är bara en bekräftelse av det som vi som jobbar i branschen har sett i åratal. De förbyggande åtgärderna tillintetgörs med nedskärningspolitiken.
Andelen har ökat kraftigt under de senaste tio åren. År 2005 var siffran 12,2 procent.
Finland har stigit till en tvivelaktig sjätte plats på OECD-listan vad gäller unga män som ställt sig utanför studievärlden och arbetsmarknaden.
För de unga kvinnornas del var andelen 15,4 procent i slutet av fjolåret, mot 13,9 procent tio år tidigare.
Har vi en grekisk framtid framför oss där föräldrarna försörjer vuxna barn och deras familjer?
Robert Nilsson pekar med ett långt finger på statsmakten. Han ser en framtid där ungdomarna bor allt längre hemma hos föräldrarna.
- De ekonomiska förutsättningarna för att flytta hemifrån minskar. Det byggs inte tillräckligt med hyresbostäder. Det finns inte tillräckligt med jobb för ungdomar. Kraven på arbetsmarknaden blir allt hårdare. Du ska ha allt bättre utbildning för att hävda dig på arbetsmarknaden.
Har vi en grekisk framtid framför oss där föräldrarna försörjer vuxna barn och deras familjer?
- Något radikalt måste hända för att bryta den här utvecklingen. Det är ett faktum. Många är tvungna att leva längre på sina föräldrar i dag. Absolut.
Finland hör till samma grupp som Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien
Genomsnittet för alla i åldersgruppen i OECD-länderna är 17,0 procent. Männens andel är 18,5 och kvinnornas 15,5 procent.
Finland hör till samma grupp som Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien där andelen NEET-unga år 2015 var minst fem procentenheter högre än tio år tidigare.
Till arbete räknas allt betalt jobb som pågått i minst en timme under den vecka då mätningen gjordes.
I Slaget efter tolv på Yle Vega kl. 12.03 fortsätter vi diskussionen. I debatten deltar Robert Nilsson på Krisjouren för unga, förra Greklandsambassadören Ole Norrback och forskaren Katarina Sehm-Patomäki.
Kommentera gärna artikeln.