Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vi sover utomhus och hör mystiska ljud i natten

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 10:00.
Ann-Catrin Granroth och Hanna Enlund som gör morgonyoga i hängmattorna.
Bildtext Hängmattsyoga är den bästa yogan.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Naturen är det nya innestället. Den hjälper oss att slappna av, och vad ger väl mer avslappning än sömn? Vi beger oss ut i skogen med Hanna Enlund för en natt i hängmatta.

Det är tre förväntansfulla skogsivrare som beger sig ut i skogen för att övernatta vid Degerträsk i Korsholm. Väderleksrapporten säger att det ska bli fyra grader under natten och vårt enda skydd är tunna hängmattor, liggunderlag och sovsäckar. För Hanna Enlunds del är det här inget problem – hon är van vid att sova utomhus. Ända sedan hon var liten har hon nämligen tyckt att sängen är en otroligt tråkig plats att sova på. Istället har hon gärna sovit i till exempel trädgårdsgungan, i tält, i vindskydd, i snöbivack, i hängmatta eller helt enkelt under bar himmel.

Hanna Enlund spänner upp sin hängmatta.
Bildtext Hanna Enlund spänner upp nattens övernattningsplats - en hängmatta.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Hon tycker att det hjälper henne att komma bort från vardagen en stund.

- Man skalar liksom bort allt onödigt och får en paus. Du måste bara tillgodose de enklaste behoven: Att hålla dig mätt, torr och att få sova. Skogen är dessutom en fin och skön omgivning att vara i, säger Hanna.

Några tips för dig som vill sova utomhus

  • Du behöver en sovsäck för annars kommer du att frysa. Har du inte tält eller hängmatta kan du leta upp en naturstig eller vandringsled där det finns vindskydd.
  • Sätt din egen nivå – är du ovan behöver du inte vandra långa vägar ut i skogen. Det finns ställen där du enkelt kan parkera din bil och bara gå några meter till en passlig övernattningsplats.
  • Gå och kissa innan du kryper ner i sovsäcken. Det är jättekrångligt att komma ur den på natten.
  • Det kan vara fuktigt och ruggigt den här årstiden, så ta den varmaste sovsäcken du har, eller ta dubbla sovsäckar.
  • Det är viktigt att luften inne i sovsäcken kan värmas upp. Har du på dig allt för mycket kläder som dessutom sitter väldigt spänt kan det hända att det blir kallt istället för varmt.
  • Innan du kryper ner kan du ta en fem minuters rask promenad så att du blir varm i kroppen.

Ibland sover du kanske sämre utomhus eftersom det ofta är ganska obekvämt, men den friska luften gör det ändå värt det.

- Och det är alltid härligt att vakna upp utomhus, oberoende av hur du sovit under natten. Det är en speciell känsla.

Var och hur det är bäst att sova beror på årstiden. Hannas favorit är vindskydd, oftast byggda av stockar, som finns på många vandringsleder. Då får du en stabil konstruktion med jämnt underlag. Dessutom får du en bra utsikt – det får du inte om du sover i tält.

Risken att bli attackerad av vilda djur?

Vid Degerträsk gör vi upp en eld och grillar korv under fullmånen. Den är stor, vacker och lyser upp hela skogen. Men månen får oss också att tänka på något lite mer skrämmande, nämligen vargar.

Månen bland trädtopparna.
Bildtext En riktig vargmöte möter oss när det blir natt.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth
Hanna Enlund vid en eld.
Bildtext Att eld skrämmer bort djur har vi koll på, men vad händer när den slocknar?
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

I hängmattorna finns det inget som helst skydd mellan oss och det där okända, lite skrämmande, djurlivet. Så hur stor är egentligen risken att bli attackerad av vilda djur?

- Jag har själv inte stött på vilda djur, det är nog ganska osannolikt. Ofta blåser media upp skräcken för de här djuren, men i de allra flesta fall undviker de oss människor. Så risken att bli attackerad är nog inte stor, säger Hanna.

Hanna Enlund sover i en hängmatta.
Bildtext Hanna Enlund var nog den som sov bäst under natten.
Bild: YLE / Petter Sandelin

Hanna har bara känt sig otrygg en enda gång. Det var när hon sov under bar himmel i en skog i Österbotten. Hon sov på ett liggunderlag rakt på marken och till en början var det jättefint.

- Men när jag låg där och blundade och skulle försöka sova så kände jag mig väldigt oskyddad. Inte för att ett tält skulle skydda mig mera, men den där känslan är mental, man känner sig naken på något sätt.

Natten vid Degerträsk förlöper lugnt. Det enda som hörs under de mörka och tysta timmarna är en uggla, en sjöfågel och något obestämbart. Det låter som en väldigt hes människa (vi tippar lite senare på att det var ett rådjur).

Ann-Catrin Granroth och Hanna Enlund ligger i hängmattor.
Bildtext Det är viktigt att ha telefonen nära till hands så att du kan ladda upp snygga naturbilder direkt du vaknar, och på det sättet imponera på dina vänner.
Bild: YLE / Petter Sandelin
Hanna Enlund dricker kaffe.
Bildtext Den godaste kaffekoppen dricks utomhus efter en lång och kall natt.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Och hur går resten av natten då? Jo, det är kallt, ganska fuktigt och stundvis enormt obekvämt. Vi är antagligen vakna mer än vi sover, men vet du vad? Det är så värt det. Att vakna upp tillsammans med soluppgången och få ligga kvar och dra sig (två timmar i hängmattan) samtidigt som dimman ligger tät över vattnet – det är något alla borde få uppleva.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln