Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s generalförsamling fokuserar på flyktingfrågan - i London placeras det ut flyktingflytvästar

Från 2016
Uppdaterad 19.09.2016 18:02.
Flyktingar skapade gravgård av 2 500 flytvästar - Spela upp på Arenan

Samtidigt som FN:s generalförsamling samlas till ett fyra dagar långt möte i New York har flyktingar i London velat fästa omvärldens uppmärksamhet på flyktingarnas konkreta upplevelser.

Sammanlagt 2 500 flytvästar har placerats ut i långa rader på Parliament Square i centrum av London. Flytvästarna har burits av flyktingar under den farliga resan över havet till Europa.

Förenta Nationernas högkvarter i New York dagen innan toppmötet den 25 september 2015 inleddes.
Bild: EPA/MATT CAMPBELL

Flyktingfrågan i fokus

Flyktingfrågan kommer att stå i fokus då generalförsamlingen samlas. Också president Sauli Niinistö deltar i konferensen.

Niinistö kommer att delta i möten med bland andra FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och USA:s president Barack Obama. Mötena handlar bland annat om flykting- och migrantfrågor. Niinistö står också värd för ett jämställdhetsevenemang.

Niinistö påpekade på måndagen i ett tal att över 30 000 människor dagligen tvingas bege sig iväg från sina hem.

- Denna ofrivilliga flyttrörelse är till största delen en följd av konflikter som skapats av människor. Det mänskliga lidandet är ofantligt och det ständigt ökade behovet av humanitär hjälp är skriande. Flyktingarna måste skyddas - och framför allt kvinnor och barn löper risk att bli utnyttjade och utsatta för människohandel.

Niinistö påpekade att det man nu ser bara är en början av ett storskaligt problem och att det är nödvändigt att gå till de grundläggande orsakerna till de okontrollerade flyktingströmmarna.

- Konflikterna måste lösas så att människor inte tvingas lämna sina hem och så att de som flytt kan återvända till sina hemländer på ett tryggt sätt.

Niinistö påpekade också att flyttningsrörelser inte alltid innebär problem.

- Tvärtom – migration har alltid varit en central faktor för utveckling. En behärskad, regelbunden och ansvarsfull rörlighet kan också innebära resurser för en ökad ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom.

Diskussion om artikeln