Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiga är guld: Ledande politiker vill inte diskutera känsliga frågor

Från 2016
Mikrofon i närbild
Bild: Mikael Crawford/Yle

Flera politiker vägrar att diskutera den finländska motståndsrörelsens agerande. Varför tystnar ledande politiker när det gäller känsliga frågor? Medieforskare Anu Koivunen upplever att regeringen följer det finländska talesättet "tala är silver, tiga är guld".

- Det handlar om mediestrategi då man konsekvent svarar med tystnad. Statsminister Juha Sipilä (C) har gjort ett medvetet val att vara fåordig och svårtillgänglig. Sipilä markerar på det här sättet sin maktposition och visar att han kan välja vilka frågor han svarar på, säger Koivunen.

- Det är väldigt problematiskt eftersom statsministern är ansvarig för hela statsrådets arbete.

Statsminister Juha Sipilä har valt att uttala sig mest om ekonomi. När det gäller andra känsliga frågor väljer han att hänvisa till de ansvariga ministrarna eller tjänstemännen. Koivunen upplever att Sipilä i sina tv-tal försöker styra debatten.

Anu Koivunen
Bildtext Medieforskare Anu Koivunen.

- Silpilä väljer att föra en envägskommunikation med folket.

Statsministern är inte ensam om att ha en strikt kommunikationsstrategi. Utrikesminister Timo Soini (Sannf) har sagt rakt ut att han själv väljer när och var han uttalar sig i olika frågor.

Andra ledande politiker kan avfärda känsliga frågor med en tweet. Det här är något som medieforskare Anu Koivunen ser som ytterligare ett sätt att mediehantera en obekväm situation.

- Debatten tystnar ju inte, men den blir väldigt konstig när de ledande politikerna står utanför den.

Många märkliga exempel

Koivunen förundrar sig över att det under den här regeringsperioden finns så många märkliga exempel på att kommunikationen med väljarna inte fungerar. Hon nämner den brevkampanj som Merete Mazzarella och Monika Fagerholm startade för att få Juha Sipilä att kommentera Finlands asylpolitik.

- Sipilä lär ha skickat breven vidare till Paula Risikko, där de nu ligger i två papperskassar.

Koivunen säger att hon har fått den informationen av en person via sociala medier.

- Men i sista hand är det folket i Finland som måste fundera på om det är så här man vill ha det i framtiden; att ledande politiker väljer vilken debatt de engagerar sig i och vilken debatt de väljer att tysta ner.

Diskussion om artikeln