Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nattsuddare i Lovisa skräpar ner vid Hesburger

Från 2016
Snabbmatställe i Lovisa
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Matrester, skräp och papper flyger under veckoslutsnätter omkring utanför snabbmatsstället i centrum av Lovisa. Restaurangen lovar städa upp bättre efter sina kunder.

För eller senare tar nattsuddare i Lovisa en sväng förbi hamburgerrestaurangen vid torget intill stadshuset. Under veckosluten vankas nattmat till klockan halv fem på lördag morgon och ända till klockan fem på söndag morgon.

En vanlig eftermiddag ser det städat och prydligt ut både inne i och utanför restaurangen. Stora röda sopptunnor finns det gott om i alla hörn och knutar. Nattetid är bilden sedan en annan, en del av kunderna skräpar ner.

Snabbmatställe i Lovisa
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Inte är det ju värst trevligt precis, säger en medelålders kvinna, då hon passerar den låga byggnaden. På söndag morgon ser jag ofta en hel del skräp här kring Hesburgerhörnet.

Hon är inte den enda som bekymrar sig. På sociala medier förs en ingående diskussion om problemet. Åsikterna är många på Loviisan Sanomats Facebooksida.

På Lovisa stad suckar byggmästare Irma Korpi. Det är inte första gången som frågan är aktuell.

- Vår gatupersonal klagar på att det är stökigt, då skräpet inte samlas upp på natten för vinden det långa vägar.

Under åren har staden från och till fört diskussioner med Hesburger om skräpandet.

- Det tycks vara dags igen för ett samtal, säger Korpi. Det gäller för dem att ta hand om det område de hyr vid torget och städa upp där.

Snabbmatställe i Lovisa
Bild: Yle/Mikael Kokkola

De anställda i Hesburger i Lovisa berättar att de inte får yttra sig. Det har nämligen företaget bestämt. Istället svarar kommunikationschefen Heini Santos per sms på frågorna om skräpandet nattetid.

- Vi beklagar att det nattetid har sett ostädat ut utanför Hesburger i Lovisa. Meningen är att de anställda ska städa upp utanför restaurangen då den stänger. Vi kommer nu att gå igenom rutinerna med vår personal.