Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN upprörs över attack mot biståndskonvoj i norra Syrien

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 09:10.
Bilden av den drabbade biståndskonvojen togs igår eftermiddag några timmar innan lastbilarna utsatte för en flygattackl
Bildtext Bilden av den drabbade biståndskonvojen togs igår eftermiddag några timmar innan lastbilarna utsattes för en flygattack
Bild: EPA/SYRIAN RED CRESENT

FN och USA upprörs över en flygattack mot en biståndskonvoj i närheten av staden Aleppo i norra Syrien på måndag kväll.

Upp till 14 människor dödades i attacken som tros ha utförts av antingen syriska eller ryska stridsplan.

Minst 18 av 31 lastbilar i konvojen träffades liksom en hälsoklinik och en lagerbyggnad. Stridsplanen slog till då man lastade varor vid den nu förstörda lagerbyggnaden.

De flesta av dödsoffren var frivilliga biståndsarbetare från den syriska Röda Halvmånen som motsvarar Röda Korset i Europa.

FN har inte slagit fast vem som angrep konvojen som skulle leverera hjälp till nära 80 000 belägrade civila i den rebellkontrollerade staden Urm al-Kubra som ligger väster om Aleppo.

Varken Ryssland eller den syriska regeringen har ännu kommenterat attacken, medan USA säger att endast de kunde ha utfört flygräden.

Kan vara krigsbrott

FN:s humanitära chef Stephen O´Brien säger sig vara "äcklad och skräckslagen" av attacken som kan vara ett krigsbrott om det visar sig att den var medveten.

- Besked om konvojen hade lämnats till alla parter i konflikten och konvojen hade markerats klart som humanitär, säger O´Brien, som också är FN:s biträdande generalsekreterare.

- Det finns ingen ursäkt för krigföring mot modiga och osjälviska människor, enligt O´Brien, som lovar att FN utreder vem som är skyldig.

Minst 12 personer dödades i attacken - så gott som alla var frivilliga biståndsarbetare för den syriska Röda Halvmånen
Bildtext Minst 12 personer dödades i attacken och så gott som alla var frivilliga biståndsarbetare för den syriska Röda Halvmånen
Bild: EPA/SYRIAN RED CRESENT

O´Brien var ytterst kritisk redan igår då eldupphöret löpte ut eftersom man inte lyckades hjälpa en kvarts miljon belägrade civila i Aleppo under den gångna veckan.

FN anklagade den syriska regeringen för att en hjälpkonvoj fastnade vid den turkiska gränsen trots att det inte förekom strider.

Attacken diskuteras vid FN:s generalförsamling

FN-sändebudet Staffan de Mistura är också chockad över nyheten.

- Vi är enormt upprörda. Konvojen var ett resultat av en lång process för att få tillstånd att bistå isolerade civila, säger Mistura.

Attacken kommer säkert att komma upp på FN:s generalförsamling i New York där världens ledare har samlats.

En hjälpkonvoj körde på torsdag över den turkiska gränsen in i Syrien men de 20 lastbilarna med mat, bränsle och mediciner har nu fastnat i norra Syrien
Bildtext En biståndskonvoj bestående av 20 lastbilar med mat, bränsle och mediciner till civila i Aleppo fastnade vid den turkiska gränsen för en vecka
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

USA, Ryssland och ett tjugotal andra länder diskuterar frågan idag vid den såkallade Syriska Stödgruppens (ISSG) möte där man diskuterar det över fem år långa kriget i Syrien.

Kan vara krigsbrott om det var medvetet

Säkerhetsrådet har flera gånger krävt att biståndskonvojer får röra sig säkert och obehindrat för att hjälpa civila i olika delar av landet.

Den syriska regeringen har ändå i praktiken förhindrat de allra flesta konvojer till rebellkontrollerade områden.

Tiotals flygattacker sedan eldupphöret löpte ut

Attacken bekräftar också att eldupphöret i Syrien nu definitivt är över.

Den syriska armén meddelade på måndagen att eldupphöret skulle löpa ut klockan sju på kvällen.

Sedan dess har det förekommit över 50 flygattacker i och omkring Aleppo enligt det Syriska människorättsobservatoriet. Minst 20 civila dödades i attackerna, bland dem en ettårig flicka.

Även USA varnar för att allt hopp om ett fortsatt eldupphör är ute om Ryssland inte vill arbeta för en förlängning.

Amerikanerna säger att endast regeringen eller Ryssland kunde ha utfört räden och de måste därför ta ansvar för attacken.

- USA är upprört av uppgifterna om att en humanitär konvoj angreps. Både Syrien och den Ryska Federationen var medveten om vart konvojen var på väg, säger det amerikanska utrikesministeriets talesman John Kirby.

USA försöker ännu förlänga eldupphöret

USA gör ännu ett försök att förlänga eldupphöret, trots att både Ryssland och den syriska regeringen stretar emot.

Utrikesminister John Kerry ska träffa sin ryska kollega Sergej Lavrov på tisdag i New York.

Men inte ens Kerrys närmaste medarbetare verkar optimistiska.

- Vår uppfattning är att det som hände igår kväll var ett allvarligt slag mot våra försök att få fred i Syrien, säger en anonym tjänsteman vid det amerikanska utrikesministeriet.

Lavrov ska för sin del träffa den syriska utrikesministern Walid Muallem i enrum för att diskutera det fortsatta samarbetet mellan Ryssland och Syrien.

Bägge länder är för sin del ilskna på USA efter en amerikansk flygräd mot en syrisk armépostering i lördags då över 60 syriska soldater dödades i östra Syrien.

Diskussion om artikeln