Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Försäljning av Lovisa hamn måste behandlas på nytt

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 08:44.
fartyg i Lovisa hamn
Bild: YLE/Stefan Paavola

Lovisa stadsstyrelse kunde inte verkställa stadsfullmäktiges beslut att sälja en del av Lovisa hamns affärsverksamhet åt Helsingfors hamn. Det här på grund av ett möjligt formfel då försäljningen behandlades.

Två fullmäktigeledamöter anser att förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors, som fungerade som sekreterare på mötet, inte har gått tillräckligt långt bort då hon jävade sig under behandlingen av ärendet.

Lönnfors är styrelsemedlem i Lovisa hamn. Lönnfors steg upp från sin plats och satte sig längst bak i salen.

Ledamöterna Kari Hagfors från Lovisa legalitetsgrupp och Pauli Kopiloff från Samlingspartiet har påpekat både muntligt och skriftligt om att behandlingssättet kan ge upphov till besvär.

Staden garderar sig

Stadsfullmäktige ska behandla försäljningen på nytt under ett extra möte den 28 september. Enligt stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) vill staden på det här sättet gardera sig mot en eventuell lång besvärsprocess i juridiska instanser.

Heijnsbroek-Wirén kan bara spekulera i orsakerna bakom ledamöternas agerande.

- Antagligen tycker man att köpet inte borde bli av eller så är det på grund av att man inte kan godkänna att affärshemligheter är affärshemligheter. Antagligen har något blivit och gnissla i beslutet.

"Det är genant"

Hela hamnaffären är inte hotad, intygar Heijnsbroek-Wirén, men situationen är pinsam.

- Det här är riktigt genant och jag vet att fullmäktige inte kommer att vara glada när de får veta om det här. Men så här måste vi göra enligt lagen och för att trygga beslutet.

Det var förra veckan som stadsfullmäktige beslöt att sälja 60 procent av Lovisa hamn åt Helsingfors hamn.

Applåder bröt ut i salen efter att beslutet var fattat och de flesta verkade anse att försäljningen är en bra sak för Lovisa.

Artikeln uppdaterad 20.9 klockan 9.45 med Mia Heijnsbroek-Wiréns kommentar och klockan 11.00 med ledamöternas namn.

Diskussion om artikeln