Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Femfaldig världsmästare till Paimion Rasti

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 08:42.
Olav Lundanes.
Bild: EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT

Orienteraren Olav Lundanes bli Åbobo. Den femfaldige norske världsmästaren kommer att orientera i Paimion Rastis färger i två säsonger.

Efter åtta säsonger som Halden-orienterare väljer Lundanes, 28, och hans orienterande sambo Ida Marie Næss Bjørgul att flytta till Åbo och börjar representera Pemar-klubben Paimion Rasti.

– Vi började se över platser utanför Norge att slå oss ner på och kollade flera alternativ i Europa. Åbo var tidigt med i leken och kändes som det bästa helhetsalternativet. Föreningsvalet föll på Paimion Rasi på grund av deras målmedvetna arbete och det faktum att jag känner en del människor där, säger Lundanes på Paimion Rastis webbplats.

Lundanes hör till den absoluta världseliten och har gjort det redan i flera år. I augusti knep han ett VM-guld och två silver. Totalt har han samlat ihop tolv VM-medaljer under den aktiva karriären och ett hemma-VM är också på tapeten när Lundanes ställer in siktet på närframtiden.

– Det solklara huvudmålet är hemma-VM i Sarpsborg år 2019. Med tanke på det känns det också bra att söka ny fart och ny motivation. Också de två följande baltiska VM-projekten (Estland 2017, Lettland 2018) är viktiga delmål samtidigt som jag även rankar fina placeringar i storstafetterna med Paimion Rasti mycket högt.

Lundanes har skrivit på ett tvåårigt avtal med Rasti. Det andra året är ett optionsår.

Ockå Ida Marie Næss Bjørgul klär sig i Paimion Rasti färger i och med parets flytt. Den 27-åriga Björgul har orienterat för Halden hela sin karriär och placerade sig på sjunde plats i sprint vid årets VM.

Diskussion om artikeln