Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk forskning utan tillstånd – 40 friska idrottare fick astmamedicin

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 12:41.
Holmenkollen.
Bildtext Nya uppgifter om astmamedicinering i Norge.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ett stoppat forskningsprojekt med astmamedicin har genomförts på friska skidåkare, simmare och studeranden, skriver NRK på sin webbplats.

Ordkombinationen "astmamedicin" och "Norge" har varit i rubrikerna en hel del under sommaren och hösten. Det senaste avslöjandet handlar om ett forskningsprokjekt som verkar ha drivits igenom även om det saknade tillstånd från den norska tillsynsmyndigheten.

År 2012 hade Norske Idrettshögskole ansökt om tillstånd att genomföra projektet. Det blev ändå rött ljus av den norska myndighet som avgör i medicinsk- och hälsorelaterad forskningsetik, REK.

Nu verkar projektet ändå ha genomförts. I augusti 2015 publicerades en artikel med resultaten av forskningen, som dessutom pekar på att man ökat doseringen. Deltagarna hade rekryterats av organisationen Olympiatoppen, som är en del av Norges olympiska kommitté.

– Det är helt klart att detta inte är OK. All forskning, oberoende om människor är involverade eller inte, måste godkännas, uppger chefen för REK Knut W. Ruyter.

Enligt NRK har man inom ramen för forskningsprojektet låtit 40 friska människor inhalera en astmamedicin. Ansvarig för projektet har varit Kai-Håkon Carlsen som är expert på norska skidförbundet.

– De kan naturligtvis hävda att de handlat i god tro, men det skall nog mycket till i sådana fall. Här verkar man nog ha kännt till att projektet kräver godkänning från rätt myndighet. Då är det väldigt svårt att hävda att man handlat i god tro, menar Ruyter.

NRK har försökt nå Kai-Håkon Carlsen för en kommentar, men Carslen har valt att inte kommentera saken vid denna tidpunkt.

Diskussion om artikeln