Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby krymper fullmäktige

Från 2016
Fr. vänster Kari Urpilainen (SDP), Roy Sabel (SDP), Stefan Anderson (SFP), Marlén Timonen (SFP) och Aimo Maijala (C).
Bildtext Fr. vänster Kari Urpilainen (SDP), Roy Sabel (SDP), Stefan Anderson (SFP), Marlén Timonen (SFP) och Aimo Maijala (C).
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Antalet fullmäktigeledamöter minskar i Karleby från dagens 51 till 43 ledamöter. Det var tf stadsdirektör Stina Mattilas förslag som omfattades av stadsstyrelsen på måndag.

Mattila motiverar förslaget med att närmare hälften av stadens budget överförs till Soite, alltå stadens regionala vårdorganisation. Med följer också 1 500 anställda och då behövs inte dagens massiva beslutsapparat.

Politiker i Karleby har redan räknat ut vad det senaste valet skulle ha gett för resultat med endast 43 ledamöter. Proportionellt drabbas förstås småpartierna hårdare, medan det för de större partierna inte betyder så mycket om man förlorar en eller två platser i fullmäktige.

Beslutet att banta stadsfullmäktige var enhälligt i stadsstyrelsen. Förslaget går nu till fullmäktige som har möte på måndag.

Till exempel De Grönas Terho Taarna säger att konkurrensen om fullmäktigeplatserna ökar och på det viset blir partiernas bästa kandidater invalda.