Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen gick åt budgeten: "Regeringen som sheriffen av Nottingham"

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 09:58.
Antti Lindtman under riksdagens frågetimme i mars 2016.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

Regeringens budgetförslag fick inget nådigt bemötande i remissdebatten i riksdagen. Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman jämför regeringen med sheriffen av Nottingham.

- Före valet sade Juha Sipilä att vi behöver en Robin Hood-skatt som tar från de rika och ge till de fattiga. Nu gör man tvärtom, man tar från de fattiga och ger till de rika, i likhet med sheriffen av Nottingham, säger Lindtman.

Enligt Lindtman väljer regeringen att dela ut pengar till sina intressegrupper, istället för att satsa på låginkomsttagare och pensionärer. De grönas Touko Aalto håller med:

Budgeten minskar inte på inkomstklyftorna, den gör inte brödköerna kortare och den förebygger inte fattigdom.

- Budgeten minskar inte på inkomstklyftorna, den gör inte brödköerna kortare och den förebygger inte fattigdom. Tvärtom. Regeringen tar smulorna av dem dem som använder alla sina pengar till att klara av de dagliga utgifterna, samtidigt som man man använder hundratals miljoner på att ta ned skatteräkningen för industrier som smutsar ned mest, säger Aalto.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson oroar sig för studerandenas sysselsättning. De är ironiskt att en regering som oroar sig över skuldsättningen tvingar studerande att ta allt mer lån, anser Andersson:

- I Finland hör studerandena till de minst bemedlade grupperna i samhället. Trots det här kommer man att slopa indexjusteringen av studiestödet, och därtill kommer man att skära i studiepenningen med en fjärdedel. Det här är fullständigt oskäligt. Det här betyder att regeringen tvingar studerandena att ta allt större personliga lån.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson den 1 juli 2016.
Bildtext Studerandena missgynnas, anser Li Andersson.
Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen

SFP: Nej till andra klassens sjukhus

Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin betonar betydelsen av god vård på de båda inhemska språken. Att köra ned sjukhus i samband med jourreformen är oacceptabelt, säger Wallin:

- Alla landskap borde ha möjlighet att besluta om omfattningen av jourverksamheten. Vi säger nej till regeringens planer på att inrätta tolv "A-landskap" och sex "B-landskap".

Alla landskap borde ha möjlighet att besluta om omfattningen av jourverksamheten.

Nedskärningarna inom den grundläggande yrkesutbildningen får sig också en känga av Svenska riksdagsgruppen.

- Det är ytterst oansvarigt att driva igenom inbesparingar på 190 miljoner euro från och med år 2017, utan att regeringen först beslutat om en klar plan för hur sparåtgärderna ska verkställas, säger Wallin. ..

Stefan Wallin.
Bildtext Jourreformen oroar SFP:s Stefan Wallin.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Östman: Brist på realism i budgetförslaget

Kristdemokraternas gruppordförande Peter Östman beskyller regeringen för bristande realism beträffande skuldsättningen. Att säga att man jobbar för att stävja skuldsättningen samtidigt som man lyfter miljarder i nya lån går inte ihop enligt Östman:

- Vi önskar få svar på om regeringen övergett sitt mål om att få Finland i skick och att bryta skuldspiralen. Om inte, så vill vi veta genom vilka trovärdiga åtgärder man kommer att uppnå sina målsättningar. Budgetboken ger åtminstone inget entydigt svar på frågan.

Har regeringen övergett sitt mål om att få Finland i skick?

Enligt Östman lider budgetförslaget också av ett "mänsklighetsunderskott", som bland annat tar sig uttryck i viljan att lägga en större börda på vårdpersonalen inom äldreomsorgen.

- För oss är god vård en fråga om mänskliga rättigheter. På många orter har vi redan i dagens läge brist på personalen, vilket leder till en oskälig arbetsbörda, säger Östman.

Petteri Orpo.
Bildtext Välfärden förutsätter reformer, anser Petteri Orpo.
Bild: All Over Press

Orpo: Inget välfärdssamhälle utan reformer

Finansminister Petteri Orpo (Saml) försvarar budgetförslaget mot oppositionens beskyllningar. Enligt Orpo går det efter dåliga år äntligen att skönja ljus i ändan av tunneln:

- De ekonomiska indikatorerna vittnar om att regeringen är inne på rätt kurs. Efter en lång recession har vi nu lyckats vända riktningen för de ekonomiska prognoserna från negativ till positiv. Utvecklingen förstärks av konkurrenskraftsavtalet samt förändringarna av inkomstskatten och beskattningen av företag, säger Orpo.

Centerns gruppordförande Antti Kaikkonen ger finansministern flankstöd.

- Vi förnekar inte betydelsen av nedskärningar. Men det är viktigt att minnas varför vi måste skära ned. Vi är överskuldsatta. Om trenden inte kommer att vända tar pengarna slut, säger Kaikkonen.

Remissdebatten om budgeten fortsätter på tisdag, och den kommer att pågå hela veckan.

Diskussion om artikeln