Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN stoppar hjälpkonvojer i Syrien - Ryssland förnekar inblandning i flygräd

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 16:43.
Flygräd mot hjälpkonvoj i Syrien - Spela upp på Arenan

FN och Röda halvmånen stoppar alla sina hjälpkonvojer i Syrien tillsvidare av säkerhetsskäl. Dödssiffran för flygräden mot hjälpkonvojen har stigit till 20, samtidigt som Ryssland förnekar att ryska eller syriska plan skulle ha varit inblandade.

- Det här är en mycket, mycket mörk dag för hjälparbetare i Syrien och i hela världen sa Jan Laerke, talmannen för FN:s kontor för humanitärt bistånd (Ocha) i Gèneve på tisdagen.

Samtidigt meddelade han att alla hjälpsändingar i Syrien ställs in tillsvidare, medan man granskar säkerhetssituationen för sina hjälparbetare.

På måndag kväll utsattes hjälpkonvojen med 31 lastbilar för en flygräd utanför en lagerlokal i Urum al-Kubra, väster om Aleppo. Hjälparbetarna skulle dela ut mat och förnödenheter i den rebellkontrollerade staden där det finns ungefär 78 000 invånare.

18 av lastbilarna, lagerlokalen och andra byggnader förstördes i attacken. På tisdag eftermiddag uppgav Internationella rödakorskommittén att 20 människor dödades i flygattackerna. Enligt tidigare uppgifter var de flesta dödsoffren hjälparbetare och chaufförer.

Ryssland förnekar

Enligt lokala ögonvittnen och Syriska människorättsobservatoriet kan flygräden inte ha genomförts av någon annan än ryska och syriska flyg.

- Om attacken i Urum al-Kubra gjordes medvetet är det fråga om ett krigsbrott, sa Stephen O'Brien som är chef för Ocha. Enligt honom var hjälpsändningens syfte och mål känt för alla inblandade parter i kriget.

På tisdag eftermiddag lät det ryska försvarsministeriet meddela att Ryssland inte hade nånting att skaffa med flygattackerna.

- Ryskt eller syriskt flyg har inte genomfört några flygattacker mot FN:s humanitära konvoj i de sydvästra utkanterna av Aleppo, sade försvarsministeriet talesman Igor Konasjenkov.

Enligt Konasjenkov slutade den ryska sidan följa hjälpkonvojens väg då den väl nått sitt mål, Urum al-Kubra. Enligt honom var det bara rebellerna som kontrollerar området som hade all information om hjälpkonvojen.

Konasjenkov lät förstå att lastbilarna fattat eld av någon annan anledning än en flygräd.

Svagt hopp om förnyat eldupphör

Den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov konstaterade tidigare under tisdagen att hoppet hoppet om ett förnyat eldupphör är "mycket, mycket svagt". Enligt honom kan eldupphöret förnyas bara om "terroristerna" slutar bomba regeringsstyrkorna.

- Och det skulle inte skada om våra amerikanska kolleger inte skulle bomba syrierna oavsiktligt, tillade Peskov syrligt. Han hänvisade till den amerikanska attacken mot syriska arméstyrkor där 62 syriska soldater dödades under helgen.

Ryssland lägger all skuld på USA och rebellerna för det havererade eldupphöret i Syrien.

USA, i sin tur har uttryckty stor upprördhet över flygräden mot hjälpkonvojen i Urum al-Kubra och beskrivit den som en "oerhörd kränkning".

Stormakterna och andra nyckelspelare i Syrien har tillfälle att diskutera situationen redan senare på tisdagen, inom ramen för FN:s generalförsamling som möts i New York för att diskutera flyktingproblematiken.

Diskussion om artikeln