Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De gör Helsingfors lite vackrare med graffiti

Från 2016
Uppdaterad 20.09.2016 16:39.
Myteriet gäst NAMN
Bildtext Calle och Lasse utgör tillsammans Graffitisthlm. Under sina år som konstnärer har de målat allt från kaffebryggare till enorma väggar.
Bild: Yle/Björn Karlsson

Duon Graffitisthlm har målat en stor vägg i Helsingfors. För tio år sedan skulle det här ha varit ett omöjligt uppdrag. Det skulle inte ens ha funnits.

Just nu pågår gatukonstfestivalen Upea 16. Det innebär att gatukonstnärer från olika länder kommer till Finland för att göra stora väggmålningar i olika städer runt om i landet. Två konstnärer som jobbat med en mural i Helsingfors är Lasse och Calle. De bildar en konstnärsduo som går under namnet Graffitisthlm.

Duon fick frågan om att vara med i festivalen redan för ett år sedan. Sedan dess har de tagit fram skisser och bollat dem med arrangörerna för festivalen och husägaren Helsingin ensikoti ry. Slutligen fick de fram en bild som passade både dem och huset.

- I huset är det mycket som är riktat till barn, så vi satsade på ett formspråk med mycket färger som ska uppfattas som glatt och positivt, säger Calle.

Att bli professionella graffitikonstnärer

För två år sedan kunde Lasse och Calle börja leva på sin konst, före det tog de en massa små jobb vid sidan om för att kunna betala räkningarna. Vägen till att få måla en hel vägg i till exempel Helsingfors har varit rätt brokig.

- Vi har målat allt från kaffebryggare till lägenheter. Vi har haft utställningar på olika ställen i världen, vi har målat en volleybollhall och 800 kvadratmeter stora fondväggar. Vi har väl egentligen gjort allt för att hitta någon form som fungerar, säger de.

Lasse och Calle sysslar nu med laglig gatukonst, men när de började var det just det där lite anarkistiska som lockade.

- Det var spännande att smyga ut på natten och måla, att kanske bli jagad och gömma sig. Men sedan har intresset för att utveckla måleriet växt sig större än att vara ute på natten, säger Lasse.

Nu handlar allt om utmaningar i det konstnärliga och att lära sig göra olika saker bättre. Spänningen finns där i stället.

Graffitin mycket mer accepterad

Utvecklingen i samhället har också gått framåt och graffiti är en mycket mer accepterad konstform än för bara tio år sedan. Då såg det helt annorlunda ut.

- Det är som dag och natt. För tio år sen fick man inte göra någonting, det var helt stopp överallt, säger Calle.

Även om folk ville ha måleri hade de inte vågat anställa oss eftersom det var lite svartmålat i media.

Lasse och Calle är överens om att de aldrig skulle kunnat grunda Graffitisthlm utan den här utvecklingen. Deras jobb hade inte existerat.

- Även om folk ville ha måleri hade de inte vågat anställa oss. Det var lite svartmålat i media. Folk var kanske rädda och trodde att det var någon galning som skulle komma och måla. Nu känns det som att folk har accepterat att det finns, att det är fint och att de som målar är helt normala människor, säger Lasse.

Alla gillar att måla

Graffitisthlm ordnar också workshoppar där deltagarna får testa på att måla med sprayfärg. De har märkt att det inte spelar någon roll hur gammal eller ung du är – alla tycker det är roligt att få måla. En annan orsak till att konstformen blivit mer accepterad är att de som är vuxna i dag har vuxit upp med graffiti. Det var tvärtom på 80-talet när Calle och Lasse började måla.

- De som var vuxna när vi började fick det påtvingat. Nu har vi istället haft det omkring oss hela tiden och sett vad man kan göra med graffiti, säger Calle.

Vi frågar duon hur ofta de numera går ut och målar på ställen de inte har tillåtelse till? Frågan följs av en lång tystnad men till slut kommer ett svar.

- Ibland kan man behöva ett andningshål och göra något, men vi har båda så mycket annat nu att det känns som om tiden inte räcker till. Vi hade nog velat göra det mer annars, säger Lasse.

- Ja jag håller med. Jag hade önskat att vi gjorde det oftare, och det är lite av en ungdomens källa, så man får inte tappa det helt, säger Calle.

Bara att börja på

Hur blir man då en gatukonstnär? Är det bara att fatta tag i en sprayburk och börja måla? Ungefär så var det i alla fall för Lasse. Han har alltid tyckt om att rita och han var 13 år när han upptäckte graffiti. Det var något nytt och spännande och han fastnade direkt.

- Jag började inte måla på väggar utan jag började med att sitta hemma och skissa och rita. Efter ett tag tog jag mod till mig och gick ut och målade och tyckte det var jätteroligt, säger Lasse.

Lasses första utomhusmålning gjordes på en gångväg, på marken. Han tyckte det blev jättefint men var ändå inte helt nöjd, så han ville göra en till.

- Jag tänkte att man kan göra det en eller två gånger så är det klart. Men jag blev alltid lite missnöjd så jag fortsatte att försöka göra det bättre och jag håller fortfarande på. Jag är fortfarande inte riktigt nöjd, säger Lasse.

Calles första målning gjordes på familjens släpkärra.

- Det var roligt och jag hittade en grej som jag verkligen tyckte var kul. Jag ville bara göra det mer och mer, säger han.

Duon har också målat med annat än sprayfärg, men just graffitin är speciell för dem.

- Det är någonting med känslan av spray. Det går fort, det blir stort, du kan blanda färger på en gång. Det är något med sprayburken som är förtrollande på något sätt, säger Lasse.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln