Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Partels VD: "Hela Pargas centrum ska ha fibernät om två år"

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 15:21.
Några tangenter i ett tangentbord
Bild: All Over Press

Datamängderna har stigit exponentiellt under åren och ett mobilt nät räcker inte till, enligt Partels VD Jari von Zweygbergk. I Pargas byggs fibernätet ut och ska om två år omfatta hela Pargas centrum, tror han.

För tillfället täcker fibernätet 80% av Pargas centrum och en stor del av Nagu centrum. Längre ut i skärgården går utvecklingen trögare. Fibernätanslutningen kostar 1500 euro i Pargas och Nagu men 3000 euro eller mer i glesbygden.

Enligt Jari von Zweygbergk har Partel klarat sig väldigt bra. Han berättar också att det i Finland finns väldigt många fiberandelslag som bygger på små orter, eftersom stora företag satsar på större städer.

Fast nät behövs för ökande informationsmängder

- I hela världen är det förändring pågång, vi är på väg från ett agrart samhälle till ett informationssamhälle. Sista 10 åren har det hänt mycket, och ännu mer kommer att hända under kommande 10 år. Allt ryms inte i det mobila nätet, man behöver fast nät hemma för livskvalitet, trygghet och för att behålla värdet på fastigheten, anser von Zweygbergk.

Det är ändå fråga om stora investeringar och omfattande utbyggningsarbete, lönar det sig?

- Det är en stor fråga. Partel har investerat i fasta förbindelser i över 120 år och vi har klart sett att bara mobilt nät inte räcker. Vi har investerat sju miljoner i fibernätet i Pargas. Det är mycket pengar men det finns mycket dyrare förbindelser på glesbygden.

Hurdan är efterfrågan?

- En tredjedel vill ha fibernät direkt, de ringer hit och frågar när vi ska bygga. En annan tredjedel kommer aldrig själv vilja ha fibernät, de är i slutskedet av livet eller har annars inte behov. Resten landar någonstans mittemellan.

- Användningsgraden i Pargas har stigit under tre år från 12% till 42%, och jag antar att det fortsätter stiga till 60% inom två år. Sen blir ökningen långsammare och stannar ungefär vid 70%. Resten kommer inte behöva nätet.

Vilken typs användning behöver man fibernätet till? Är det fråga om TV-serier, spel och filmer?

- Det är precis det. Vi har kabel-tv i kopparnätet och det försvinner då kopparnätet rivs. Kvaliteteten blir bättre och bättre. Vi har gått från sd till hd till 4k och nu till 8k.

- Datamängden stiger explosionsartat. För 10 år sen sålde vi förbindelser med 1 megabit i Pargas medan vi nu säljer 200 megabit. Medelhastigheten i Pargas har stigit i sex år från 1 megabit till 42. När trenden stiger nästan rakt uppåt är det fasta nätet det enda sättet att garantera datamängden som krävs.

Fast nät i skärgården hänger på byalagsinitiativ

- Vi har byggt ända till Nagu och i centrum har de flesta tillgång, men längre ut i glesbygden stiger priset så mycket att det blir väldigt dyrt. Var gränsen går är en stor fråga. I skärgården finns det väglag, fiskelag, byalag och andra andelslag som vi kan jobba tillsammans med, men på rent affärsmässiga grunder kommer vi inte bygga ut längre i skärgården.

- I framtiden kommer åtminstone Pargas centrum och Nagu centrum ha förbindelse, och förhoppningsvis finns det då också en bro till Nagu. Vi kommer säkert till Lielax och Ålö-området i Pargas, men sträckorna är så långa att det blir svårt att bygga upp det ekonomiskt, berättar von Zweygbergk.

Diskussion om artikeln