Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anna Dönsberg: Ingen tid för blåögdhet

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 09:34.
bokmässan i göteborg
Bildtext Bokmässan i Göteborg

Ska vi verkligen låta yttrandefriheten bli bara ett verktyg som vi kan angripa varandra med? När blev de intolerantas krav på att bli tolererade lika viktigt som allas rätt att uttrycka sig? Det frågar sig litteraturredaktör Anna Dönsberg inför sin resa till Göteborgs Bokmässa, som i år har temat yttrandefrihet.

Inför Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, som har yttrandefrihet som tema, hade jag tänkt skriva om Gamlakarlebyprästen Anders Chydenius som var en av de viktigaste aktörerna bakom den svenska tryckfrihetslagen under åren 1765 och 1766. Men i och med det första dödsoffret för nynazistiskt våld i Finland blev ärendet betydligt mer brännande än så.

För Chydenius var målet ett slags självreglerande offentlighet utan censorer där ”osanningen skiämmer ut sin upphofsman men gangnar Nation, i det att sanningen grundas, och får fästa bättre rötter.”

Anders Chydenius levde i en tid där de privilegierade i samhället bland annat tillskansade sig ekonomisk makt genom hemlighetsmakeri och censur. Han levde i en tid då lögnen kunde skämma ut den som spred den. Annat är det nu.

Politikernas ansvar

Nu har vi kommit till den punkt när rasistiska organisationers propaganda och hat, som fått gro i ro för de makthavande, kan blomma ut i öppet våld på gatorna.

Tystnaden är fortfarande öronbedövande. Politikerna nöjer sig med att i tweetar eller bloggar fördöma våldet, men konstaterar i samma andetag att det inte finns mycket de kan göra. Det är också en halvsanning.

Inrikesminister Paula Risikko har lovat att ta ärendet om en ny bedömning av lagstiftningen kring våldsbenägna organisationer till granskning. Det tycker rättslärda att är på tiden.

Det skulle räcka med att ens en riksdagsledamot skulle ta det initiativet, säger professorn i juridik vid Turun Yliopisto Juha Lavapuro. Han tillägger att det framförallt krävs politisk vilja för att rasismen ska kunna stävjas. Men att politikerna varit passiva och att intrycket närmast är att de vill dölja hela ärendet.

Blommor och ljus placeras vid platsen där offret misshandlades.
Bild: Yle / Thomas von Boguslawski

Den sannfinländska riksdagsgruppens viceordförande Ritva Elomaa kommenterade dödsfallet med att det beror på att invandringspolitiken har hyschats ned (hyssytelty) och att folk är upprörda över det. Då undrar jag om hon verkligen har brytt sig om att ta reda på vems fanor som fladdrade framför Järnvägsstationen?

Det borde vara hennes plikt som politiker att ta reda på vad Finska motståndsrörelsen företräder innan hon slätar över vad som hänt. Yttrandefrihet förutsätter ansvar, i synnerhet av politiker!

Mediernas ansvar

Medieforskare Anu Koivunen efterlyser också ansvar av medierna. Hon efterlyser en tredje ståndpunkt i debatterna för att verkligheten inte ska bli alltför svart-vit. Nu skulle det vara dags att överge det gamla tänkandet med två motsatta synsätt som får debattera jämbördigt.

I dagens läge är det helt ofruktbart att sätta unkna åsikter i samma tv-soffa som underbyggda fakta. Diskussionen kan bli underhållande, men innehållet blir bara ett tröskande av lögner och halvsanningar som ska bemötas om och om igen.

Finland befinner sig på första plats i det pressfrihetsindex som den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser gör upp, Sverige har däremot fallit från en topplacering till 10:e plats. Största orsaken till detta är den självcensur som hatretoriken leder till. Forskare och journalister vill inte möta den flod av hatkommentarer som följer varje utspel.

För Bok- och biblioteksmässan i Göteborg blev årets tema dessutom extra pinsamt när mässan först med hänvisning till yttrandefriheten bjöd in den högerextrema tidningen Nya Tider att medverka. Sedan förbjöd man dem med hänvisning till tidningens värdegrund. Det senaste budet är att Nya Tider i alla fall får delta - den här gången av juridiska skäl. I mässans avtal med tidningen saknas nämligen grund för uppsägning. Istället kommer argumenten för och emot tidningens deltagande att diskuteras i en egen programpunkt under dagarna.

Eftersom det är Sverige så debatteras frågan vitt och brett. I Finland hade vi antagligen låtit det passera.

Vårt ansvar

Vi ska inte tro att vi kan behålla vår yttrandefrihet om vi inte är redo att försvara den mot våldsorganisationers hot. Även den modigaste ger efter för självcensur om hen ensam tvingas utstå trakasserier och hot.

Den franska upplysningsfilosofen Voltaire har fått sig tillskrivet ett citat av Evelyn Beatrice Hall i hennes bok Voltaires vänner, som ofta citeras när det gäller yttrandefrihet: "Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det".

I dagens läge kan vi glömma det! Om vi inte lyckas bli mer anständiga i vår kommunikation så blir det nya talesättet i världens ledande land när det gäller pressfrihet: Jag ogillar vad du säger, men inser att du är beredd att döda mig om jag hotar din rättighet att säga det.

Bästa medborgare och politiker inte är det ju så vi ska ha det?

Texten har uppdaterats.

Diskussion om artikeln