Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lindén: Omöjligt att koncentrera kirurgin till Helsingfors

Från 2016
Vårdpersonal utför hjärtoperation
Bildtext Alla nyländska operationer kan inte göras i Helsingfors i dagsläget eftersom det inte finns tillräckligt med plats.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

En färsk utredning föreslår att alla operationer i Nyland görs i Helsingfors. I dagsläget är det här inte möjligt, säger vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

En utredning från Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att de flesta rutinmässiga operationerna koncentreras till de tolv föreslagna fulljourssjukhusen eller till och med endast till de fem universitetssjukhusen.

I Nyland skulle det betyda att operationer görs bara i Helsingfors. I dag är det ändå inte möjligt, säger Aki Lindén som är vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

"Allt ryms inte i huvudstadsregionens sjukhus"

Nyland är ett stort område och i dagsläget finns det inte plats att sköta alla operationer vid de tre stora sjukhusen i huvudstadsregionen, det vill säga Helsingfors universitets centralsjukhus, Jorvs sjukhus i Esbo och Peijas i Vanda, säger Lindén.

I dag utförs operationer även vid sjukhusen i Raseborg, Lojo, Borgå och Hyvinge.

Enligt Lindén kan HNS också i fortsättningen bestämma arbetsfördelningen inom det egna verksamhetsområdet, också när det gäller operationer och jour.

- Till exempel prostatacancer kan skötas på ett sjukhus, bröstcancer på ett annat och ledprotesoperationer på ett tredje.

Uppföljningsavdelningen på VNS.

Krävande protesoperationer riskerar försvinna från Raseborgs sjukhus

Årligen utförs 300 knä- och höftprotesoperationer i Ekenäs.