Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fina pipor i Näsebackens kapell efter reparation

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 13:14.
Kantor Jarkko Yli-Annala sitter vid orgeln i Näsebackens begravningskapell.
Bildtext Tonerna är mjukare och jämnare efter att orgelns över 500 rör har putsats.
Bild: Yle / Hanna Othman

De två senaste veckorna har begravningskapellet på Näsebacken i Borgå varit stängt under vardagarna. Den gamla orgeln har genomgått en ordentlig reparation.

Vanligtvis ska orgelns maskineri renoveras med tio till femton års mellanrum. Det har ändå gått mer än tjugofem sedan alla delar av orgeln i kapellet senast fick en ordentlig genomgång.

Kapellet på Näsebackens begravningsplats.
Bildtext Kapellet ligger nära begravningsplatsens östra ingång.
Bild: Yle / Hanna Othman

Händels Largo ljuder vackert i det lilla kapellet. Man kan se och höra att kantor Jarkko Yli-Annala är nöjd över att den snart femtio år gamla orgeln uppe på avsatsen bak i kapellet är i prima skick igen.

Yli-Annala säger att orgeln har stämts varje år och därför har reparationsbehovet inte hörts så tydligt i tonerna. De mekaniska delarna behöver service och rören behöver ändå putsas.

Rör i Näsebackens kapells orgel.
Bildtext Pipor och rör i metall ...
Bild: Yle / Hanna Othman
Orgeln i Näsebackens kapell.
Bildtext ... och trä
Bild: Yle / Hanna Othman

För ett år sedan renoverades hissen i kapellet och en del av stendammet hade lagt sig i orgeln, trots att den täcktes in.

Alla - det vill säga fler än 500 - rör i orgeln har putsats och setts över så att ingen av tonerna ska ljuda hårdare än de andra ut i salen. Yli-Annala har lagt märke till skillnaden.

- Tonerna ljuder mjukare och jämnare nu.

Enligt Yli-Annala står den nya klaviaturen för den största förändringen för den som spelar. Tidigare fanns det gropar på tangenterna av alla fingrar som spelat på instrumentet genom åren. Nu är tangenterna nya och har inga gropar som fingrarna kan fastna i.

Klaviaturen på orgeln i Näsebackens kapell.
Bildtext Nya, fina och släta tangenter.
Bild: Yle / Hanna Othman

Orgeln i Näsebackens begravningskapell fyller femtio nästa år. Det är på inget sätt en stor orgel, den kan spela åtta stämmor medan domkyrkans orgel kan spela 46 stämmor.

Då instrumentet byggdes 1967 var det ännu rätt ovanligt med mekaniska orglar. Den var den enda av sitt slag i hela Borgå.

- Orgelstämmorna spelar fint ihop. Orgeln representerar inte någon viss stil utan byggdes för att kunna spela så olika musikstilar som möjligt, säger kantor Jarkko Yli-Annala.

Och bra så, eftersom önskemålen för musiken på jordfästningar kan variera från klassiskt till Yös Joutsenlaulu.

Kantor Jarkko Yli-Annala sitter vid orgeln i Näsebackens begravningskapell.
Bild: Yle / Hanna Othman

Och det har spelats en hel del under åren. I Näsebackens begravningskapell hålls 400 till 500 jordfästningar årligen. Vid jultid hålls det bönestunder och ibland har det också arrangerats små konserter i kapellet.

Medan orgeln var plockad isär för reparation användes ett harmonium i kapellet. Tre veckor reserverades för reparationen, men reparatörerna, som faktiskt hör till samma företag som byggde orgeln, lyckades bli färdiga på två veckor.

Kapellet på Näsebackens begravningsplats innifrån.
Bildtext Kantorn vid orgeln kan se ut över hela församlingen i kapellet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Så nu kan orgelmusiken åter ljuda i det gamla kapellet, som nästa år fyller 110. Jarkko Yli-Annala avslöjar också att han kanske planerar någonting extra för att fira då orgeln fyller 50 i december nästa år.

Kantor Jarkko Yli-Annala sitter vid orgeln i Näsebackens begravningskapell.
Bildtext Kantor Jarkko Yli-Annala vid orgeln i kapellet.
Bild: Yle / Hanna Othman

Diskussion om artikeln