Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort kliv framåt – men muren Lundqvist stoppade Finland

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 01:42.
Henrik Lundqvist och Jussi Jokinen, World Cup 2016.
Bildtext Henrik Lundqvist var omutlig i den svenska buren.
Bild: IBL / All Over Press

Finland karpade upp sig rejält efter magplasket i World Cup-premiären, men det räckte inte mot Sverige som vann med 2-0. Detta inte minst tack vare storartat målvaktsspel av Henrik Lundqvist.

Genast från start stod det klart: Finland var med på ett helt annat sätt än i öppningsmatchen mot Nordamerika (1-4-förlust) på söndagen. Lejonen utmanade, satte press och hängde med i det betydligt makligare tempot.

Teuvo Teräväinen fick den första jättechansen. Teräväinen, som ersatte Erik Haula i uppställningen, var fri framför Henrik Lundqvist men den svenske målvakten parerade Teräväinens skott i stolpen.

Även Sverige träffade ramverket genom Nicklas Bäckström som sköt i ribban mot slutet av den första perioden, som överlag var väldigt jämn.

– Vi har spelat bra, vunnit dueller, satt press i Sveriges zon. Bara vi fortsätter på samma sätt kommer nog målen också, sade Sami Vatanen i Viasats pausintervju.

2-0 i tom bur

Målet kom halvvägs in i den andra perioden – men inte i Sveriges ända. Finland tappade puck i mittzon, bröderna Sedin spelade fram Anton Strålman framför Tuukka Rask som var chanslös.

Tre Kronor tog för en stund över matchen, men Finland kom snabbt igen och fick powerplay med en minut kvar av perioden. Patrik Laine presenterade sin patenterade bössa men Lundqvist plockade kanonen med handsken.

Finland fortsatte få fram skott mot Lundqvist i den trejde perioden. Teräväinen, Mikko Koivu, Mikael Granlund, Jussi Jokinen och andra försökte, men ingenting verkade hjälpa.

När Lejonen plockade ut Rask – som spelade en mycket bra match – på slutet passade istället Sverige genom Loui Eriksson på att sätta spiken i kistan.

Tre Kronor vann kampen med 2-0, trots att Finland tog hem skottstatistiken. Lundqvist räddade hela 36 skott, medan Rask parerade 28 svenska försök.

– Det blev stryk, fick inget pris för vårt slit. Vi spelade helt bra och skapade chanser, men fick inte mål på våra chanser. Det är fast i små saker, säger Mikael Granlund i Viasats intervju efteråt.

Hoppet lever – om än knappt

Trots förlusten har Finland fortfarande chans att avancera. Om Lejonen i den sista omgången besegrar Ryssland samtidigt som Sverige vinner över Nordamerika stannar Finland, Ryssland och Nordamerika på samma poäng.

I och med att lagen också har samma antal segrar avgör i så fall målskillnad vilket lag som når semifinal. Just nu ligger Nordamerika på +2 (7-5) i målsskillnad, Ryssland på 0 (5-5) och Finland på -5 (1-6), vilket betyder att Finland måste krossa ryssarna för att avancera.

Finland avslutar gruppspelet mot Ryssland på torsdag klockan 22.00 (Yle Sporten livechattar från matchen med start klockan 21.30). Sverige och Nordamerika möts på onsdag klockan 22.00.

Läs mera om matchhändelserna i Yle Sportens livechatt.

Sverige – Finland 2-0 (0-0,1-0,1-0)

29.57 1-0 Strålman (Sedin,Sedin)
59.57 2-0 Eriksson

Målvakter:
Lundqvist SWE 11+12+13 = 36
Rask FIN 8+8+11 = 27

Utvisningar:
SWE 2 x 2 min
FIN 2 x 2 min

Diskussion om artikeln