Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anställda på VCS oroade över jobben om verksamheten krymper

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 13:17.
Huvudingången för Vasa centralsjukhus
Bildtext Huvudingången vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Bland personalen vid Vasa centralsjukhus (VCS) ökar oron för hur det ska gå med deras jobb om sjukhuset förlorar viktiga funktioner. Nya sätt att visa beslutsfattarna att ett fulljoursjukhus behövs i Vasa planeras.

Kim Berg är huvudförtroendeman för de Tehy- anslutna anställda vid Vasa centralsjukhus. Han berättar att familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) besök i Vasa förra veckan har ökat oron bland personalen.

- Efter Rehulas besök förra veckan har stämningen inte varit så bra. Före han var här fanns det mera hopp om att Vasa skulle få behålla fulljourstatus, men efter besöket har personalen varit mindre positiv, säger Kim Berg.

Enligt honom var det främst ministerns attityd vid besöket som gav signaler om att det inte ser ljust ut för fulljour i Vasa i framtiden.

Måndagens nyhet, där Yle Nyheters kartläggning visar att bland annat flera sorts canceroperationer skulle koncentreras till fulljoursjukhusen, har också fått ett negativt mottagande bland sjukhuspersonalen.

Om omfattande verksamhet försvinner från VCS betyder det att många jobb försvinner. Kim Berg berättar att oron över jobben börjar vara allt mer påtaglig.

Jag har inte hört en enda arbetstagare säga att hon eller han tänker flytta till Seinäjoki

― Kim Berg

- Feedbacken som jag har fått från personalen visar att åtminstone vissa arbetstagare verkligen funderar på att det kan vara dags att söka arbete någon annanstans. Om mycket verksamhet ska skäras bort börjar man tänka på sin egen framtid som sjukskötare eller läkare vid Vasa centralsjukhus.

Berg säger att de som har svenska som modersmål och funderar på ett jobbyte i första hand riktar sig mot Sverige eller Norge medan de som har finska som modersmål funderar på jobb på annat håll i Finland.

- Jag har inte hört en enda arbetstagare säga att hon eller han tänker flytta till Seinäjoki, säger Kim Berg.

Kim Berg, huvudförtroendeman för Tehy på centralsjukhuset i Vasa.
Bildtext Kim Berg.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Nya aktioner för sjukhuset planeras

Vid den stora demonstrationen för Vasa centralsjukhus på senhösten 2015 var Kim Berg den drivande kraften. Han konstaterar att det behövs aktioner för att stöda sjukhuset också nu.

Exakt vad som ska göras är inte klart, men Berg berättar att han under tisdagen har kontaktat politiska beslutsfattare för att diskutera vägar att påverka.

Om det blir ytterligare en demonstration är inte klart. Andra sorts evenemang kan också bli aktuella, så länge frågan fortfarande går att påverka.

Kim Berg säger att evenemanget bör vara så brett som möjligt, med representanter för alla partier.

Huvudförtroendeman Kim Berg säger att budskapet till ministeriet är att man kommer att kämpa för Vasa centralsjukhus.

- Vi kommer inte att börja planera någon begravning av VCS, utan vi fortsätter planera vår framtid och göra ett bra arbete. Vi tror på att vi slutligen kommer att få behålla full jour här i Vasa, säger Kim Berg.

Diskussion om artikeln