USA håller Ryssland ansvarigt för bombningen av hjälpkonvojen
Det officiella USA "håller Ryssland ansvarigt" för bombningen av hjälpkonvojen som dödade ett 20-tal civila syrier. Inofficiellt beskyller högt uppsatta amerikanska källor Ryssland för att också ha genomfört flygräden.
- All vår information pekar på att det här var en flygattack. Det innebär att det bara kan ha varit två enheter som var ansvariga, antingen den syriska regimen eller den ryska regeringen, sade Vita husets biträdande säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.
- I vilket fall som helst så håller vi den ryska regeringen ansvarig för flygattacker i det här området, eftersom deras åtagande under vapenvilan var att se till att operationer i luften inte förekom där det pågick hjälpinsatser, fortsatte Rhodes.
Samtidigt citerar nyhetsbyråer och amerikanska medier högt uppsatta, anonyma amerikanska källor som säger att det flög två ryska stridsflygplan av typen Suchoj Su-24 ovanför hjälpkonvojen just då de första lastbilarna träffades.
Enligt ögonvittnen pågick bombningen i över två timmar och enligt både amerikanska källor och Syriska människorättsobservatoriet var attacken allt för avancerad för att den kunde ha genomförts av den syriska armén.
Ryssland förnekar all inblandning
Det ryska försvarsministeriet har medgett att en rysk drönare följde hjälpkonvojen från regeringskontrollerade delar av Aleppo fram till dess mål, staden Uram al-Kubra, sydväst om Aleppo.
Ryssland ska ha slutat spåra konvojen efter att den nått sitt mål.
Enligt ett uttalande från det ryska försvarsministeriet finns det inte ens några bevis för att hjälpkonvojen har anfallits från luften.
Enligt ministeriets talesman Igor Konasjenkov visar bilderna på fordonen att förödelsen beror på en brand som orsakats av någon incident på marken.
Konasjenkov låter förstå att branden kan ha orsakats av beskjutning från den jihadistgrupp som tidigare kallades Nusrafronten och att den frivilliga syriska hjälporganisationen Vita hjälmarna haft intresse av att filma förödelsen och få den att se ut som en rysk flygräd.
Diplomatin fortsätter - trots allt
Attacken i Urum al-Kubra ledde till att både FN och Röda halvmånen stoppade sina hjälpsändningar i Syrien tillsvidare.
Under tiden diskuteras läget i Syrien intensivt i FN-skrapans mötessalar och korridorer under generalförsamlingens pågående möte där.
FN:s säkerhetsråd ska hålla ett möte om Syrien senare på onsdagen. USA:s utrikesminister John Kerry, hans ryske kollega Sergej Lavrov och den Internationella stödgruppen för Syrien ska samlas ännu en gång på fredagen för att diskutera situationen.