Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Desperat Kristofferson landade helikopter på Johnny Cashs gräsmatta

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 13:02.
Porträtt av Kris Kristofferson
Bildtext Kris Kristofferson.
Bild: EPA/Tannen Maury

Kris Kristofferson slog igenom i början av sjuttiotalet med låtar som "Me and Bobby McGee" och "Help Me Make It Through the Night". Senare har den strävröstade låtskrivaren och countrysångaren blivit känd också som en framstående filmskådespelare. Men vägen till berömmelse var inte lätt.

Då Kris Kristofferson 1965 slog sig ner i Nashville för att bli professionell låtskrivare hade han två misslyckade karriärer bakom sig.

Efter att 1958 ha gått ut college med toppbetyg hade han fått ett eftertraktat treårigt stipendium till Oxford i England. Men arbetet på en avhandling om 1700-talsfilosofen och konstnären William Blake smakade inte, och julen 1960 åkte Kristofferson tillbaka till USA för att aldrig återvända till Oxford.

Ungdomsfotografi av Kris Kristofferson i US Ranger-uniform
Bildtext Den unge helikopterpiloten Kris Kristofferson. Tidigt 60-tal.

Året därpå tog han värvning i det amerikanska infanteriet – en karriär hans konservativa föräldrar understödde. Kristofferson placerades i Tyskland, där han fick utbildning som helikopterpilot, en färdighet som skulle komma till stor nytta senare i livet.

Kris Kristofferson vantrivdes i det militära men skötte sig väl och befordrades efter hand till kaptens grad. I stället för att skickas till Vietnam blev han erbjuden en lärartjänst vid militärakademin i West Point.

Nashville lockar

Men Kris avböjde. Han ville bli låtskrivare och inget annat. Vid ett besök i Nashville 1965 blev han så överväldigad av samhörigheten och den kreativa stämningen i countrymusikens huvudstad att han beslöt sig för att avsluta sin militära karriär genast.

Beslutet gladde varken Kristoffersons unga hustru Fran eller hans föräldrar. Föräldrarna sade upp bekantskapen helt och hållet, förbittrade över att den begåvade sonen hade slarvat bort både sin akademiska och sin militära karriär.

Grand Ole Opry i Nashville på 1960-talet
Bildtext Nashville på 1960-talet.
Bild: University of Texas

De fyra första åren i Nashville blev hårda. Framgången som låtskrivare lyste med sin frånvaro, och Kris blev tvungen att försörja sig med tillfälliga ströjobb. Alkoholen började också smaka alltför bra, och snart fann sig Kris vara frånskild med två barn att underhålla.

En skänk från ovan

För att klara ekonomin tog Kristofferson ett jobb som kommersiell helikopterpilot. Huvuduppgiften var att flyga i skytteltrafik mellan kusten i Louisiana och oljeborrningsplattformerna i Mexikanska golfen. Men Kris hade också lokala flyguppdrag i Nashville. På ett sådant fick han en i eget tycke briljant idé.

Kris Kristofferson hade länge försökt få Johnny Cash att spela in någon av sina låtar, men utan framgång. Countryns stora stjärna var svår att nå och notoriskt ointresserad av alla de demoband förhoppningsfulla låtskrivare bombarderade honom med.

På en rutinflygning i Nashville fick Kris ett plötsligt infall. Varför inte leverera en låt personligen? Sagt och gjort: Kristofferson landade sin helikopter på gräsmattan framför Johnny Cashs hus i Nashville och klev ut för att personligen överräcka sitt demoband.

Äntligen framgång

Johnny Cash lär ha blivit ursinnig över tilltaget, men hans intresse var väckt, och en tid senare spelade han in sin version av Kristoffersons låt "Sunday Morning Coming Down". Skivan blev en stor framgång och toppade den amerikanska countrylistan sommaren 1970.

Kris Kristofferson med gitarr tillsammans med Johnny Cash.
Bildtext Kris Kristofferson och Johnny Cash.

Johnny Cash och Kris Kristofferson blev efter hand goda vänner, och Cash hade en avgörande betydelse också för Kristoffersons genombrott som sångare. Det skedde vid Newportfestivalen 1969, dit Johnny Cash hade bjudit in Kris som gästartist.

Kris andel av showen blev en oväntad succé och övertygade till och med honom själv om att han kunde ha en framtid som scenartist.

Resten är vad man brukar kalla historia. Redan ett par år senare var Kris Kristofferson en väletablerad singer-songwriter med två egna album under bältet. Otaliga artister har under årens lopp gjort inspelningar av hans sånger, och hans bästa låtar har blivit standards inom populärmusiken.

Fokus på Kris Kristofferson i Yle Vega onsdag 21.9 kl. 20.03. Repris lördag 24.9 kl. 13.03.
Från onsdag kväll ligger programmet på Arenan i trettio dagar.

Kris Kristofferson ger konsert i Tammerforshuset torsdagen den 22.9 och i Finlandiahuset i Helsingfors fredagen den 23.9.