Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nynazist misstänkt för dödsmisshandel häktades - förnekar delaktighet

Från 2016
Uppdaterad 23.09.2016 11:29.
Misshandelsmisstänkta Jesse Eppu Oskari Torniainen i Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Jesse Eppu Oskari Torniainen, född 1990, misstänks för grovt dödsvållande och misshandel.
Bild: AOP

Nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen som misstänks för dödsmisshandeln vid järnvägsstationen i Helsingfors för en vecka sedan har häktats i Helsingfors tingsrätt.

Rättegången hölls bakom låsta dörrar, på önskemål av Torniainen.

Häktningsförhandlingen tog en halv timme. Tingsrätten beslöt häkta Torniainen på sannolika skäl misstänkt för grovt dödsvållande och misshandel.

Den misstänktes advokat kommenterade inte fallet överhuvudtaget.

- Jag har kommit överens med min huvudman att inte kommentera någonting. Advokaten ville inte heller berätta huruvida Torniainen bestrider anklagelserna.

Den misstänkte tiger

Men på polisen avslöjar utredningsledaren Teemu Kruskopf att Torniainen tiger under förhören. Det enda han har sagt är att han inte är delaktig i dådet, säger Kruskopf.

Polisen har en klar uppfattning om vad som hände i samband med misshandeln och fortsätter nu förhören med ögonvittnen. De rättsmedicinska utredningarna fortsätter också och enligt Kruskopf verkar det nog som om det är skäl att misstänka Torniainen också för dödsvållande.

Jesse Torniainen, som är född 1990, misstänks ha misshandlat en 28-årig man som dog av en hjärnblödning en vecka senare.

Torniainen misshandlade mannen i samband med Finska motståndsrörelsens demonstration vid järnvägsstationen i Helsingfors för en dryg vecka sedan.

Han är aktiv medlem av Finska motståndsrörelsen och har dömts för flera våldsbrott.

Åtal i fallet ska väckas senast 23.11.

Diskussion om artikeln