Klimatavtalets framgångssaga fortsätter
30 länder väntas ratificera det globala klimatavtalet från Paris i dag. Det nya klimatavtalet ser ut att ratificeras mycket snabbare än väntat, trots att EU släpar efter.
Ytterligare 30 länder väntas överlämna sina ratificeringsdokument till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vid en ceremoni i FN-skrapan i New York på onsdag eftermiddag.
28 länder har redan ratificerat det nya klimatavtalet, men Parisavtalet blir inte giltigt förrän minst 55 länder som står för minst 55 procent av klimatutsläppen har undertecknat det.
Brasilien, Mexiko och Argentina tillhör de länder som ratificerar avtalet på onsdagen, men många av de andra är små önationer med små utsläpp. Det innebär att man efter de senaste underteckningarna kommer upp i 58 ratificeringar, men bara 47 procent av utsläppen.
Ändå är det fullt möjligt att Parisavtalet kommer att träda i kraft redan före FN:s klimatmöte som hålls i Marrakech i november.
USA och Kina tog ett stort kliv
Ursprungligen befarade många att det skulle ta flera år innan klimatavtalet träder i kraft.
Det som fick en avgörande betydelse för avtalet var att Kina och USA antog det inför G20-mötet i Hangzhou, i Kina, i början av september.
Kina och USA står tillsammans för cirka 38 procent av världens klimatutsläpp. Deras beslut har också satt press på andra länder.
Bråttom före det amerikanska presidentvalet
Amerikanska diplomater utövar nu påtryckningar på andra länder för att få de nödvändiga underteckningarna före årsskiftet.
Enligt Vita huset planerar president Obama och utrikesminister John Kerry att ta upp frågan med flera utländska ledare i FN-skrapans korridorer under generalförsamlingens pågående möte.
- Klimatet är ett problem som inte kan vänta, sade USA:s klimatsändebud Jonathan Pershing till AP.
Men de flesta politiska bedömare menar att Obama-administrationen vill se till att Parisavtalet träder i kraft före den nya presidenten tar över den 20 januari 2017.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har lovat stoppa avtalet. Om Trump blir president men klimatavtalet har hunnit träda i kraft, så kan inte USA hoppa av avtalet förrän om fyra år.
EU på efterkälken
EU som varit pådrivande då det gäller hela Parisavtalet har inte ännu ratificerat det och har därmed hamnat - litet pinsamt - på efterkälken.
Egentligen finns det inga större meningsskiljaktigheter mellan EU:s medlemsländer gällande Parisavtalet, men de nationella processerna för ratificeringen tar olika lång tid i olika länder.
Nu utreder EU om man kunde ratificera avtalet å medlemsländernas vägnar före den 15 oktober. Det är den tidsgräns som gäller för dem som vill bidra till att avtalet träder i kraft före klimatmötet i Marrakech.
Det viktigaste i avtalet är målsättningen att ökningen av medeltemperaturen ska stanna väl under 2 grader och helst under 1,5 grader. Dessutom ska länderna uppdatera sina klimatåtgärder vart femte år och öka klimatbiståndet.