Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stabilt intresse för skogsjobb i Österbotten

Från 2016
Jonny Bertell .
Bildtext Jonny Bertell.
Bild: Yle/Malin Hulkki.

Det finns ett stabilt intresse för att utbilda sig för att jobba i skogen i Österbotten. Yrkesakademin i Österbotten utbildar skogsmaskinsförare och lektor Jonny Bertell säger att man just nu har 40 studerande på linjen.

- Studerandena är intresserade av skogen och av maskiner.

På utbildningen lär man sig grunderna i skogsbruk, plantering, röjning och motorsågshantering. En viktig del av utbildningen är också naturligtvis hanteringen av skogsmaskiner med all den teknik som det innefattar.

Mycket praktik

I dagens läge är de moderna skogsmaskinerna rätt avancerade när det gäller konstruktion och hydraulik. Under det tredje och sista året lär sig de studerande att rent praktiskt arbeta i skogen och köra skogsmaskinerna. En stor del av det sista året går ut på praktik.

- Arbetet är ganska ensamt så det är bra om man kan göra enklare saker själv och framförallt hitta fel om någonting inte fungerar, säger Bertell.

Kartlägger var förarna jobbar

De som gått tre år på utbildningen kan titulera sig skogsmaskinsförare. När det gäller möjligheterna att få jobb ser det rätt ljust ut tycker Jonny Bertell. Just nu håller man från Yrkesakademins sida på och kartlägger var de som under tio års tid utexaminerats från linjen i dag jobbar.

- Många börjar jobba med skogen och en del jobbar med grävmaskinsarbete. Med stora maskiner helt enkelt, säger Jonny Bertell.

Diskussion om artikeln