Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefsöverläkare: Vasa centralsjukhus utlovas särbehandling

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 15:38.
Hjärtkirurger opererar
Bildtext Operation på VCS.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vasa centralsjukhus utlovas särbehandling av språkliga skäl. Ministeriet har tagit till sig den österbottniska kritiken, säger chefsöverläkare Auvo Rauhala.

På tisdagen hörde social- och hälsovårdsministeriet sjukvårdsdistriktens chefsöverläkare. Auvo Rauhala, chefsöverläkare på VCS säger att beskedet från ministeriet är hoppfullt.

- Vid hörandet berättade man att Vasa centralsjukhus kommer att ges särbehandling med anledning av språkliga skäl, säger Rauhala.

Större frihet att bestämma själv

Rauhala säger att lagtexterna lär ha redigerats i omfattande grad och att Vasa bara skulle mista ”den verksamhet som separat nämns i centraliseringsförordningen”.

Exakt vad det innebär vet Rauhala inte ännu, lagtexten kommer i höst.

- Men läget ser bättre ut för Vasa och man kommer att ge en större frihetsgrad för hälso- och sjukvårdsområdena att själva bestämma om verksamheten på de sjukhus som inte har omfattande jour, säger Rauhala.

Auvo Rauhala och Håkan Knip vid Vasa centralsjukhus
Bildtext Auvo Rauhala tillsammans med Håkan Knip.
Bild: Yle/ Sara Bergström

En härva på ministeriet

Rauhala säger att situationen på social- och hälsovårdsfronten är en verklig härva. Information och spekulationer om de framtida hotbilderna sprids av såväl regeringen, ministerierna och de aktörer som gör upp olika utredningar.

Liisa Maria Voipio-Pulkki, direktör på social- och hälsovårdministeriet sa på tisdagen att sjukvårdsdistrikten om ett år kommer att lämna en beskrivning för hur arbetsfördelningen i respektive specialansvarsområde ska se ut säger Rauhala.

- Den jourtida verksamheten på sjukhus med snävare jourverksamhet kommer alltså inte att fastställas i detalj av statsförvaltningen, säger Rauhala.

Rauhala säger att tanken på 12 sjukhus med fulljour är politiskt styrd och att tjänstemännens händer är bakbundna.

- När minister Juha Rehula besökte Vasa sa han att det är de sakkunnigas åsikter som ligger till grund för strategin, men det stämmer inte. Det är politiska krafter som styr, säger Rauhala.

Lyssnat på kritiken

Rauhala säger att situationen är allt annat än klar. Men det intryck han fick på tisdagen var att ministeriet lyssnat på den kraftiga kritiken och oppositionen.

- Det här har skapat en aning rörelse bland politiker och tjänstemän, vilket sedan har påverkat de kommande texterna.

- Vi fortsätter att gå ut hårt och målmedvetet i det här ärendet och ger inte efter. VCS ska vara ett av tretton sjukhus med omfattande jour, säger Rauhala.

Gyllene timmen

Att snabbt kunna få patienter under vård är en fråga om patiensäkerhet. Rauhala säger att man pratar om en "golden hour" eller "den gyllene timmen". Vid exempelvis hjärn- och hjärtinfarkt är den första timmen avgörande för hur patienten klarar sig.

- Vi har de lägsta antalet ersatta patientskador i hela landet och vi arbetar hela tiden för att bli ännu bättre. Med över 100 kilometer till ett universitetsjukhus måste Vasa centralsjukhus få behålla full jour för att garantera snabb och trygg vård, säger Auvo Rauhala.

Diskussion om artikeln