Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Har bra jobb, men det var hemskt att vara arbetslös"

Från 2016
Kostumklädd affärsman som bär på portfölj
Bildtext Tiden som arbetslös kan spöka, även när det börjat gå bättre. Det här är en berättelse om arbetslöshet.
Bild: Martti Juntunen

Månaderna som arbetslös var förskräckliga. Idag har jag ett bra jobb, men känner fortfarande en rädsla för att bli arbetslös igen.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag var arbetslös kring 2004, dock endast i tre månader. Efter att ha skickat in över hundra ansökningar inom hela Finland fick jag nog och sökte jobb utomlands. Jag fick napp direkt och klättrade rätt enkelt upp i firman där.

Fyra år senare flyttade firman mig till Finland och nu är jag chef för 100 personer med en inkomst på 75 000 euro i året.

Jag tyckte tre månader var extremt tufft då, så jag lyfter på hatten till er alla som orkar och försöker hela tiden.

Jag kan fortfarande känna en rädsla för att bli arbetslös igen.

Samtidigt rekommenderar jag flytt utomlands för unga. Det är ett mycket bra sätt att komma in på arbetsmarknaden.

Jag kan instämma till 100 procent med hur det är att vara arbetslös. Det är tufft och påverkar en hårt. Jag kan fortfarande känna en rädsla för att bli arbetslös igen.

Fast lönen är bra nu, så finns alltid den där rösten i bakhuvudet: tänk om de säger upp dig nu, så blir det 2004 om igen.

Mycket pengar går nu till att betala bort lägenheten, så att jag åtminstone har den ifall det går illa igen i framtiden. Nu när jag är nära 40 har jag inte lust att flytta utomlands igen för att hitta ett nytt jobb.
I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln