Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Då jag sminkar mig blir jag en bättre version av mig själv"

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 16:14.
Läppstift
Bild: Crative Commons / STAFFAGE

Är smink något onödigt och besvärligt som vi genast borde sluta med eller är det tvärtom ett privilegium att få sminka sig och framhäva sina bästa sidor?

Artikeln om Jennifer Sandström som tvingades sluta sminka sig på grund av en hudinfektion väckte mycket debatt. Vi har sammanfattat några av era synpunkter och funderingar.

Under min studietid i Helsingfors kändes det som att det var större press att sminka sig, då alla ens tjej-klasskompisar alltid kom till skolan fullt sminkade. Dessutom mötte man ju mer "uppklätt" folk på gatan i Hesa. /.../ Nu bor och jobbar jag (på kontor) uppe i Österbotten. Här sminkar jag mig väldigt sällan. Mascara i så fall, men det är allt (för att inte se så blek å trött ut på till exempel möten).

― M

Lite smink kan vara fint men att gravida sminkar sig, det förstår jag inte, det är skadligt för fostret.

― Mikaela

Jag sminkade mig varje dag under graviditeten också och fick en fullt frisk son som inte har några allergier, astma eller dylika symptom. Jag tycker inte att man ska skuldbelägga gravida som väljer att sminka sig, man avgör själv vad som är bäst.

― PinLin

Det är ju ett ganska rejält samhälleligt problem om 50% av befolkningen uppfostras till att inte duga och inte vara vackra som de är. Som om det inte skulle räcka med att behöva vara rädd då man rör sig i mörka gränder en lördagsnatt. Man täcks inte visa sig för folk om man inte på något vis "förbättrar" sitt utseende en aning. Detta är något jag aldrig kommer vara tvungen att erfara - enbart tack vare det där som dinglar mellan mina ben.

― AlexK

Jag har alltid varit väldigt osäker på mitt utseende och i synnerhet min hy. Då jag sminkar mig känns det som att jag blir en bättre version av mig själv: mer självsäker, mer utåtriktad, mer professionell. Kanske är det hemskt att jag blir så påverkad av hur mitt ansikte ser ut men för mig handlar att sminka sig om att vara en bättre version av sig själv. /.../ Jag älskar dock att bo i Finland. Anser nämligen att inställningen till utseende är väldigt tolerant och avslappnad i Finland. Som tur beundras naturlighet här.

― Malin

När jag för ett år sen fick mitt första arbete där det hör till att man ser anständig ut så började jag sminka mig dagligen. Detta endast för att dölja min "tonårshud". När du jobbar på en arbetsplats där medelåldern är 40+ vill du inte se ut som om du är 15, ingen tar dig på allvar då helt enkelt.

― S

Ingen har någonsin kommenterat det faktum att jag inte sminkar mig, och de få gångerna jag har fått en kommentar har det varit i stil med "du ser alltid så fräsch ut fast du inte sminkar dig". Har aldrig reflekterat över varför jag inte sminkar mig. Men jag antar det är för att jag aldrig lärt mig och tycker det är klibbigt, jobbigt och tråkigt.

― H

Här kan du se hur det gick till när Fredrika från Succémorgon, My från Myteriet och Milli från Stiftelsen antog utmaningen att gå osminkad på jobbet.

X3M-tv: Utmaning: En dag utan smink - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln