Elnät och skrämselskott kan jaga bort björnen
En björn som rört sig i Jackarby i Borgå har skrämt upp byborna. Forskare säger att björnar har blivit en vanligare syn i Nyland.
Den björn som besökt biodlare Sigurd Wackströms bikupor den här sommaren kan mycket väl ha bott i området redan en längre tid, trots att den inte tidigare har förstört bikupor.
- Alla björnar äter inte från bikupor. Alla björnar hittar inte ens bikupor eftersom deras luktsinne inte är väldigt bra jämfört med flera andra rovdjurs. Det handlar mycket om att de ska råka på en biodling, säger forskare Katja Holmala vid Naturresursinstitutet.
Björnar tycker om honung. Det som dessutom gör bikupor bekväma för björnar är att det finns mycket honung på ett och samma ställe.
Äter upp sig inför dvalan
- Björnarna har redan börjat samla på sig energi inför vinterdvalan. Vanligtvis äter de ett lingon här och ett blåbär där, men i bikuporna finns en enorm energimängd samlad, säger Holmala vars forskningsområde är Finlands stora rovdjur.
Björnarna gräver också i de vilda binas bon.
Holmala tror att den björn som lärt sig äta från Wackströms bikupor kommer att fortsätta göra det så länge som det finns honung i dem.
Åtgärder för att stoppa björnen
Det finns vissa åtgärder som biodlare kan ta till i liknande fall. För det första kan de försöka skaffa ett elektriskt nät runt biodlingen. Wackström berättade ändå att Gammelbybjörnen kan ta sig förbi det genom att fälla en kvist på stängslet.
Av viltmyndigheterna kan man få lov att använda ett vapen för att skrämma bort björnen från området. Tryckvapnet skjuter ut runda kulor som studsar av björnen men lämnar ett blåmärke, samtidigt som skottet har ett högt ljud.
Wackström oroar sig för att om man skrämmer bort björnen från hans odlingar så hittar den ändå nya bikupor i följande by. Men det behöver inte vara så, säger Holmala.
- Den måste först hitta andra bikupor, råka gå förbi dem. Den har antagligen hört ljudet från bina och sett dem flyga runt innan den känt lukten av honungen.
Björnstammen har vuxit
En sista utväg skulle vara att ansöka om lov av Finlands viltcentral för att fälla björnen. Lovet prövas från fall till fall, exempelvis ser man på hur stor ekonomisk skada som björnen orsakat. Är det återkommande skada och orsakar den fara för människor?
Katja Holmala förstår att björnarna väcker mycket förundran bland östnylänningarna.
- I Nyland har vi långa tider haft en väldigt liten björnstam, så folk vet inte hur de ska ta det nu då de blivit fler och rör mera på sig.
Artikeln uppdaterad 22.9 2016 klockan 8:05. Tillagt att björnen har ett dåligt luktsinne jämfört med flera andra rovdjur.