Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Lita inte på personlighetstest på nätet!

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 09:44.
Taina Kuuskorpi
Bildtext Taina Kuuskorpi är psykolog, författare och föreläsare.
Bild: Yle/Parad Media

När ett personlighetstest fungerar som bäst är det ett förträffligt redskap till exempel i en rekryteringsprocess för att ta reda på om den sökande är lämpad för en uppgift eller inte.

Det säger Taina Kuuskorpi. Hon är författare och psykolog och har doktorerat i psykologi om användningen av psykologiska test i Finland.

Av de seriösa psykologiska testen är det vanligaste MBTI-testet, dvs. Myers-Briggs Type Indicator. Det är ett personlighetstest som delar in mänskligheten i sexton olika personlighetstyper.

Vanligt test

Man svarar på tvåhundra frågor eller påståenden och tar ställning till hur bra de stämmer in på en själv. På basis av det placeras man in i fyra olika dimensioner. Är man extrovert eller introvert, tar man in information via sina sinnen eller på intuition, fattar man sina beslut rationellt eller på känsla och lever man sitt liv via perception eller genom att döma.

Det här ger ett resultat i form av en bokstavskombination som står för en av de här sexton personlighetstyperna. I bästa fall och rätt utfört kan det här testet säga en hel del om testpersonen, både för en potentiell arbetsgivare och för testpersonen själv.

Inflation på nättest

- Under de senaste åren har gått inflation i det här testandet, i synnerhet när det gäller test som är tillgängliga på nätet, säger Taina Kuuskorpi.

Gällande test som man hittar på nätet är det oftast så att situationen i vilken man utför testet skiljer sig väldigt mycket från ett läget där man på riktigt skulle utföra ett personlighetstest.

- Testtillfället ska inte vara roligt i sig, man utför det ensam och diskuterar inte svaren med andra innan man fyller i, menar hon. Dessutom saknas oftast hela syftet med varför man utför ett psykologiskt test. När man gör ett på nätet är det oftast för att det är kul eller av pur nyfikenhet. Görs det på riktigt är man ute efter att till exempel bedöma en persons lämplighet för någon viss arbetsuppgift.

Riktiga test är omfattande

MBTI-testet finns i kortare och snabbare versioner på nätet, där det t.ex. utlovas att man kan testa sig på 12 minuter. Riktigheten i det här kan man fundera på enligt Taina Kuuskorpi.

- Det finns en orsak till varför riktiga psykologiska test är långa och omfattande och kräver att man funderar noga. I ett MBTI-test kan samma fråga dyka upp på flera olika sätt och tanken är att ett svar inte ska kunna vända hela resultatet. I ett kortare test stiger värdet av varje enskild fråga och resultatet kan svänga åt ett felaktigt håll.

Ännu i slutet av 90-talet användes MBTI-testet mycket på professionellt håll, det har forskats mycket kring det och en bra teori ligger till grund för det här testet.

- När det här testet började dyka upp på internet tog det lite udden av det riktiga och nu kan ju i princip vem som helst träna med testerna på nätet och göra dem i vilket sammanhang som helst, säger Taina Kuuskorpi.

Se upp med nättest

Med personlighetstest på nätet ska man vara på sin vakt. Man saknar all bakgrundsinformation om testet som krävs för att man skall kunna lita på det.

- Du vet inte vem som har gjort testet, var eller för vem det är avsett, vilket material det baserar sig på och om det har anpassats för något visst land. Du vet inte heller vad normen ska vara i testet, vad som är normalt och vad som är ett avvikande resultat.

I riktiga test skall avsikten alltid vara att de som testas har samma utgångsläge. Om testets jämförbarhet rubbas, genom att någon redan gjort ett liknande test, kommer resultatet och pålitligheten också att påverkas.

Intelligenstest fungerar bäst

Genom åren har det forskats mycket kring psykologiska test och hur de fungerar.

- Ärligt talat är det nog fortfarande intelligenstest som avslöjar mest när det gäller framgång, säger Taina Kuuskorpi. Men test av MBTI-typen avslöjar ändå mer om personen än t.ex. bläckplumpstest eller test där man skall rita något.

Det som man är ute efter i riktiga test av det slaget är att förutse beteende, och på den fronten är ett ärligt och riktigt utfört psykologiskt test också ganska pålitligt, menar hon.

Taina Kuuskorpi medverkar i Efter Nio om personlighet på torsdag 22.9.2016 kl. 21.00 på Yle Fem och på Yle Arenan.