Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stefan Strömborg: Man måste dra åt samma håll för att nå framgång

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 17:30.
EIF:s tränare Stefan Strömborg.
Bildtext Det blev bara ett knappt år i Ekenäs IF för Stefan Strömborg.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Jag känner att det fanns en förtroendeklyfta från styrelsens sida gentemot mitt arbete, konstaterar Stefan Strömborg som har sagt upp sig från posten som Ekenäs IF:s tränare i fotbollens division 1.

När FC Inter på lördagen meddelade att Stefan Strömborg från och med nästa år jobbar heltid som på Åboklubbens juniorsida och därmed lämnar tränarsysslan i EIF, hette det ännu att ingen dramatik låg bakom beslutet.

Men bara några dagar senare kom beskedet: Strömborg lämnar EIF med omedelbar verkan.

– Jag känner att det fanns en förtroendeklyfta från styrelsens sida gentemot mitt arbete, motiverar Strömborg beslutet att lämna in en avskedsansökan till Yle Sporten.

– Det definitiva beslutet växte fram efter nyheten om Interjobbet, det gjorde klyftan för stor. Jag kände också att det började påverka laget och spelarna för mycket, därför ansåg jag att det är bäst att jag avgår.

Missnöje bland spelare

EIF:s fotbollsordförande Peter Haglund konstaterade i samband med uppsägningsnyheten att det råder delade meningar huruvida spelarna vill spela för Strömborg. De uppgifterna nådde även Strömborg.

– EIF är en liten förening och diskussionskretsarna är ganska små, formulerar sig Strömborg. Det fanns säkert nån spelare som hade en sån åsikt – och det har jag full respekt för. Men styrelsen är min arbetsgivare och jag kände att jag bör ha deras hundraprocentiga stöd för att fortsätta.

Stefan Strömborg.
Bildtext Strömborg tror EIF stannar i division 1.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Strömborg berättar att det fanns frågetecken kring fortsättningen redan tidigare under säsongen då EIF genomgick tunga perioder med flera förluster på raken, men då valde parterna att gå vidare tillsammans.

”Man måste dra åt samma håll”

Strömborg menar att det är omöjligt att svara på hur stor förtroendeklyftan var innan helgens besked om Interjobbet, och om han fortsatt i Ekenäs säsongen ut om nyheten offentliggjorts först efter avslutad säsong.

– Det var inte min önskan att publicera kommande års kontrakt redan nu, det var andra krafter som ville ha ut det. Det harmar lite. Men jag var ganska maktlös där, den diskussionen gick mellan Inters och EIF:s ledning.

Hur svårt var det att fatta beslutet att avgå?

– Efter några korta nätter blev det lättare, svarar Strömborg. Jag kände att orken börjar ta slut, och då är jag kanske inte längre rätt tränare att leda laget in i de sista hårda dusterna.

Jens Mattfolk och Stefan Strömborg i Ekenäs IF.
Bildtext Stefan Strömborg tillsammans med Jens Mattfolk i vintras.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Pargasbördiga Strömborg har såväl spelat som varit assisterande tränare i IFK Mariehamn. Han har även fungerat i tränarstaben hos ligaklubbarna TPS och FC Inter, samt som huvudansvarig i Åbo IFK i division 2. Till EIF kom han i vintras.

– Det som gör det svårt är att jag absolut tror att EIF klarar kontraktet med det här spelarmaterialet, men å andra sidan måste alla dra åt samma håll för att ro hem det. EIF är en liten klubb och i min filosofi ser jag inte att man dra åt olika håll och klara sig.

– Det visade också tiden i IFK Mariehamn mig, drar alla åt samma håll och är eniga också i svåra frågor, så kommer man att nå framgång. Det såg jag tyvärr inte här.

”Varit en lojal tränare”

Ekenäs IF ligger för tillfället sjua av tio lag i division 1, då de två sämsta degraderas i oktober. Strömberg betonar att han behöll lugnet trots att EIF drabbades av skador och därtill sålde måltjuven Saša Jovović till KuPS mitt under säsongen.

– Jag tycker jag varit en ganska lojal tränare för Ekenäs IF. Jag är inte en tränare som börjar skrika efter förstärkningar, och det har jag inte heller gjort nu. På det sättet har jag varit rätt bekväm och lojal, menar Strömborg.

– Jag vill också respektera de spelare som har kontrakt. När en spelare försvinner finns det andra som tar chansen. Med åren man kanske blir lite mera hårdhudad, men den här filosofin står jag bakom.

Diskussion om artikeln