Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

EU-kommissionär i skatteparadis

Från 2016
Uppdaterad 21.09.2016 21:57.
neelie kroes
Bildtext Neelie Kroes var EU-kommissionär mellan 2004-2014
Bild: EPA

Samtidigt som holländskan Neelie Kroes var konkurrenskommissionär för EU var hon direktör för ett skatteparadisbolag på Bahamas. Det här framkommer i dokument som den internationella journalistorganisationen ICIJ har tagit del av med sina samarbetspartners, bland dem Yle.

Holländskan Neelie Kroes jobbade som EU-kommissionär mellan åren 2004-2014. Hon hade ett grundmurat rykte som en tuff europeisk tjänsteman och varnade ofta de stora multinationella bolagen att de inte kunde dra sig undan rådande lagstiftning.

Hon markerade gärna att hon stod på gemene mans sida i kampen mot girighet och aggressiv skatteplanering när hon var kommissionär för konkurrensfrågor mellan 2004-2010.

Inflytelserik

Den amerikanska affärstidningen Forbes utnämnde henne hela fem gånger till en av världens 100 mest inflytelserika kvinnor. År 2008 fick hon dessutom de europeiska skattebetalarnas pris med motiveringen att hon ”arbetar för skattebetalarnas bästa”.

Det som Kroes lät bli att berätta offentligt var att hon varit direktör för ett skatteparadisbolag i ögruppen Bahamas. Mot gällande EU-regler underlät hon därtill att avslöja sitt innehav i bolaget.

”Ett förbiseende”

Det var mellan åren 2000 och 2009 som Kroes agerade direktör för ett bolag med säte i Bahamas. Det här framkommer i dokument som den internationella journalistorganisationen ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) har tagit del av.

Via en advokat har Kroes själv sagt till ICIJ och dess samarbetspartners att hon lät bli att berätta om sin roll i bolaget eftersom det aldrig var operativt. Det faktum att Kroes namn förekom i bolagsdokumenten skyllde hennes advokat på ”ett förbiseende som inte korrigerades förrän 2009”.

Hennes advokat sade att bolaget hade grundats för att undersöka möjligheten att köpa tillgångar i Enron, den amerikanska energijätten. Affären blev aldrig av och Enron gick sedermera i konkurs i samband med en stor redovisningsskandal.

Intressekonflikt

Vicky Cann som jobbar som utredare på organisationen Corporate Europe Observatory, säger att det är viktigt att avslöja vilken roll man har haft i olika bolag. På det sättet undviker man potentiella intressekonflikter.

- Som kommissionär med ansvar för business skulle det ha varit nödvändigt att fastställa alla kommissionärens affärskopplingar med tanke på potentiella konflikter, säger Cann.

Att underlåta att berätta om dylikt kan även om det skulle vara oavsiktligt ”undergräva allmänhetens tilltro till EU:s institutioner”.

Hemlighöll bolag

Bahamasdokumenten visar att den tidigare EU-kommissionären var direktör för ett bolag vid namn Mint Holdings Ltd från juli år 2000 fram till oktober 2009. Bolaget registrerades i Bahamas i april år 2000 och är fortfarande aktivt.

Kroes underlät att avslöja den här bolagsbindningen i sin deklaration av finansiella intressen år 2010 när hon var kommissionär för konkurrensfrågor. Samma sak upprepades år 2014 när hon var EU-kommissionär med ansvar för digitala frågor.

Kroes jobbade som konkurrenskommissionär från november 2004 till februari 2010. Från november 2010 till februari 2014 var hon kommissionär för digitala frågor.

Regelbrott

Regelverket i EU kräver att kommissionärerna deklarerar alla sina ekonomiska intressen under de 10 senaste åren i bolag som sysslar med kommersiell och ekonomisk aktivitet.

En annan av Mint Holdings direktörer är den jordanske affärsmannen Amin Badr-El-Din. Dokument från juli i fjol visar att han ännu då innehade den ställningen i bolaget.

Han är grundare av UAE Offsets Group; ett bolag som investerar i Förenade Arabemiraten med hjälp av intäkter från vapenförsäljning.

Lobbade för Lockheed

UAE Offset Group gjorde tidigare affärer med vapenjätten Lockheed Martin. Innan Kroes utnämndes till EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor arbetade hon som lobbare för Lockheed.

När Kroes blev EU-kommissionär placerade hon sina pengar i en så kallad ”blind trust”, en stiftelse som fungerar på premissen att ägaren inte vet hur tillgångarna placeras. Det här är ett normalt arrangemang för undvikande av intressekonflikt för personer i ledande ställning.

Stål - Neelie

Kroes lovade likaså att inte komma med domar mot bolag som hon hade kopplingar till. Hennes kritiker hade befarat att hon skulle vara alltför mjuk mot affärsvärlden. Men i stället fick hon smeknamnet ”Stål-Neelie” för att hon delade ut rekordstora böter till bolag som trixade med priser eller organiserade orättvisa monopol.

Efter att Kroes lämnade uppdragen i EU har hon kritiserat EU:s nuvarande konkurrenskommissionär Margrethe Vestager från Danmark. Den första september publicerade brittiska The Guardian en artikel i vilken Kroes var kritisk till att EU dömde teknikjätten Apple att betala 13 miljarder euro i obetalda skatter till Irland.

neelie kroes, tim cook
Bildtext Neelie Kroes i samspråk med Apples chef Tim Cook
Bild: EPA

Försvarar Apple

- I stället för att jaga en handfull av bolag och länder för vad de gjort i det förflutna, borde vi fokusera oss på att skapa ett mera rättvist skattesystem i framtiden. Kontroversen om statligt stöd och skattebeslut handlar inte om huruvida bolagen betalar sina rättmätiga andelar, utan var skatten borde betalas, menade Neelie Kroes.

Den 75-åriga Kroes är numera direktör eller styrelsemedlem i flera bolag samt rådgivare till Uber och Bank of America Merrill Lynch. Hon är fortfarande en inflytelserik medlem av det styrande högerliberala Folkpartiet för frihet och demokrati.

Kroes avfärdar all kritik mot sin affärsverksamhet. Hennes advokat säger att hon bestrider att ”hon någonsin skulle ha haft en intressekonflikt via sina band till den privata sektorn”.

”I god tro”

Deklarationerna till EU som underlät att nämna bolaget Mint Holdings ”gjordes i god tro” samt ”efter bästa förmåga”, enligt Neelie Kroes advokat. ”Antagandet var att hon inte längre var en direktör efter det att bolaget inte längre behövdes”.

Enligt advokaten kommer Kroes att informera ordföranden för EU-kommissionen om förbiseendet och ta fullt ansvar för det skedda.

Badr-El-Din säger att ”Mint Holdings etablerades som ett särskilt verktyg för att förvalta tillgångarna i internationella energianskaffningar, huvudsakligen i Enron. Den affären gick i stöpet på sensommaren 2000.”

Badr-El-Dins roll i den planerade anskaffningen av tillgångar i Enron har tidigare avslöjats av The New York Times, men Kroes inblandning i den potentiella affären har synbarligen aldrig tidigare kommit fram.

Kroes figurerade som direktör i Mint Holdings fram till 2009 eftersom ”de inblandade advokaterna inte följde alla instruktionerna att avsluta fru Kroes` direktörskap i Mint Holdings”, säger Badr-El-Din.

”När de här förbiseendena upptäcktes 2009 korrigerades de.”

Bahamas båthamn

Ny dataläcka - denna gång från Bahamas

En ny dataläcka från Bahamas avslöjar skatteparadisbolag.