Sibbo kickstartar satsningen på familjevård för äldre
I framtiden kan Sibbobor vårda äldre i sitt eget hem. De första familjevårdarna får utbildning redan i höst. Många Sibbobor ställde upp på det första infomötet på onsdagen i Nickby.
- Målet är att skapa trygga, människonära och vänliga boendeformer för de äldre, säger Tarja Valtonen, handledare för familjevården i Sibbo.
Hon har precis börjat jobba med satsningen på familjevård för äldre. Nästa år hoppas Sibbo på att det finns tre till fem stycken familjevårdhem i kommunen.
- Det handlar om en rätt ny vårdform i Nyland. Många Sibbobor har trots det visat intresse för att kanske bli en familjevårdare, säger Valtonen.
Många Sibbobor ställde på onsdag kväll upp på det första infomötet i servicehuset Elsie i Nickby.
På det första infomötet om familjevård deltar ett femtiotal invånare, de flesta är kvinnor. Att ta hand om äldre i sitt eget hem eller att hjälpa till hos andra familjevårdare intresserar tydligen rätt många.
Allt går tyvärr på finska.
- Tyvärr har vi inte så mycket material på svenska om familjevård ännu, säger servicedirektör Helena Räsänen. Den första kursen för familjevårdare är finskspråkig, men senare ska det också bli kurser på svenska.
För att bli en familjevårdare finns det inge övre åldersgräns.
- Vi söker efter vanliga stabila hem, säger Tarja Valtonen. Vi har satt full fart nu.
I samma familjevård kan högst fyra till sex äldre personer bo. I Sibbo får familjevårdaren en ersättning, som varierar från 1 000 euro i månaden till 1 900 beroende på hurdant vårdbehovet är. Dessutom utbetalar kommunen en kostnadsersättning på cirka 650 euro i månaden.
Vårdaren får inte ha några andra jobb på sidan om familjevården.
- I början av november börjar vår kurs för de första familjevårdarna, att delta förbinder ändå ingen till något, säger Valtonen.
- På det här sättet hoppas vi kunna erbjuda allt fler mjuka vårdformer för de äldre i Sibbo.
Majvik gård vill satsa på äldrevård
Med på infomötet i servicehuset Elsie i Nickby är Sibboborna Niklas och Myrna Ramm-Schmidt från Majvik gård i Östersundom. De har stora planer för alternativ äldrevård på sina ägor.
- Vi vill kombinera ett öppet ekologiskt jordbruk med ett rätt stort boende för äldre, säger Niklas och Ramm-Schmidt. Det här är redan vardag i Mellaneuropa.
Tanken är att äldre och unga efter förmåga hjälper till med trädgårdsodling och jordbruk.
- Folk är väldigt aktiva in i sena 80-årsåldern, vi vill ge dem en chans att kunna varva ner människovärdigt.
För tillfället är en detaljplan under arbete för Majvik. Enligt planerna skulle hem för upptill ett femtiotal äldre kunna byggas. Det handlar om allt från egna lägenheter till gruppboenden.
- Det är väldigt positivt att Sibbo nu går in för familjevård. Den ger människor ekonomiska möjligheter att ta hand om äldre på ett fint sätt.
Artikeln rättad 22.9 klockan 10.40: servicedirektören heter Helena Räsänen, inte Nina Weckman. Yle Östnyland beklagar misstaget!