Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Det lönar sig inte att jobba i dagens Finland"

Från 2016
Narkolepsi gör att man drabbas av en oemotståndlig trötthet när som helst under dagens lopp. Bild: Yle/Pekka Sipilä
Bildtext Soffan eller arbetslivet. Det här är en berättelse om arbetslöshet.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Snacka om att det är ett systemfel i Finland. Som systemet är nu så uppmuntras jag verkligen inte till att ta något extrajobb under min arbetslöshet.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag tog själv kontakt med ett företag för att försöka komma tillbaka till arbetslivet och de sa ja. Vi ordnade ett arbetskontrakt (som godkändes av arbetsförmedlingen) och sedan hoppade jag in några timmar i månaden. Det var då problemen började.

De litar inte på att de timmar som jag lovar och svär i ansökan verkligen stämmer.

Min arbetslöshetskassa verkar inte ha några enkla rutiner för de personer som faktiskt försöker sysselsätta sig. De tre senaste månaderna har jag fått ringa och fråga vad som händer med min utbetalning som löpte helt smärtfritt förut när jag satt hemma på soffan, åt chips och tittade på TV och inte gjorde någonting.

Nu vill de ha intyg från TE-byrån (varje månad) att är det verkligen okej att jag hoppar in och jobbar extra. Sedan vill de ha en kopia på lönespecifikationen för de litar så klart inte på att de timmar som jag lovar och svär i ansökan stämmer och är riktiga. Det verkar helt nytt för dem att någon försöker aktivera sig och komma tillbaka till arbetslivet.

Nej, det blir bättre för alla om jag går tillbaka till soffan och mitt chipsätande. Att jobba deltid görs så krångligt att det inte lönar sig.
I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln