Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Se upp för älgar i trafiken - nu börjar älgjakten

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 10:59.
Älgtjur äter vinbärsbuskar
Bild: Yle/Sune Bergström

Jaktsäsongen för älgar inleds inkommande veckoslut. Det här kräver vaksamhet av bilisterna, i synnerhet under dygnets mörka timmar. Rätt situationshastighet, en korrekt användning av strålkastarljusen och att ha koll på vägkanterna gör det lättare att observera älgarna, påminner Trafikskyddet om.

Älgarna rör sig flitigt på hösten. Det här beror både på att älgarna har sin brunstperiod och på att älgjakten inleds den 24 september i stora delar av landet. Älgarna är som mest aktiva i skymningen, under solnedgångstimmarna.

- I fall man ser en älg på vägen måste man sakta in omedelbart oberoende av vad älgen gör, eftersom den kan bete sig oberäkneligt. En älgtjur som står still vid vägkanten kan plötsligt få en impuls att springa ut på vägen, och tänker inte på att väja för fordonet. Man måste också komma ihåg att älgar är flockdjur. Efter att en springer ut på vägen kan hela klanen följa efter, säger Ari-Pekka Elovaara som är säkerhetsingenjör vid Trafikskyddet.

Gäller att sakta ner

Älgolyckor sker runtom i landet – i synnerhet på de livliga tvåfiliga huvudvägarna. Antalet olyckor har minskat till under hälften av antalet under början av 2000-talet. Det bästa sättet att minska risken för en älgolycka är att vara medveten om de farliga ställena och beakta det i körsättet- och hastigheten.

Att sänka hastigheten är det enda sättet att minska kollisionsrisken och skaffa sig spelrum i fall en älg rusar ut på vägen. I skymningen, när det är dålig sikt eller på ett särskilt snårigt vägavsnitt ger en långsammare hastighet också mer tid för att observera vad som händer på vägen, säger Elovaara.

En älgko och tjur med två kalvar travar över en äng i skymningen
Bild: Yle/ Kristoffer Söderlund

Tidsmässigt sker mest älgolyckor under och efter solnedgången, men älgarna rör sig också livligt under morgonens tidiga timmar.

- På områden där älgstängslen börjar och slutar lönar det sig att vara på alerten. Också på områden med älgvarningsskyltar bör man vara medveten om att det handlar om områden där älgar brukar röra sig. På områden med varningsskyltar ska man alltså hålla på koll på vägkanter och utkanterna av bilens strålkastare, konstaterar Ari-Pekka Elovaara vid Trafikskyddet.

Sikten blir också bättre av att bilens strålkastare och vindrutor rengörs med jämna mellanrum. Att använda fjärrstrålkastarljus när det är mörkt ger så mycket ljus som möjligt, vilket gör det lättare att observera vad som händer på vägen.

Diskussion om artikeln