Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Avstår från mat så barnen kan äta sig mätta"

Från 2016
Pojke håller en smörgås i handen.
Bildtext Maten räcker inte alltid till alla i familjen. Det här är en berättelse om arbetslöshet.
Bild: Yle/Monica Forssell

Jag är arbetslös och har varit det i flera perioder och åratal ibland. Vi har aldrig råd att handla nytt. Handlar allt begagnat. Tack och lov för att de finns loppis.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Jag är ensamstående mamma, med en tonåring och ett yngre barn. Bor på hyra och har lån för att kunna ha en bil. Lämnar nästan aldrig något över när månaden är slut. När bilen krånglar blir det stora problem.

Sådana räkningar hjälper inte socialen till med. Jag har inga syskon eller föräldrar som kan hjälpa till heller. Hälsan är inte den bästa.

Ibland låter jag barnen äta och hoppar själv över maten för att spara pengar.

Jag har funderat på hur vi skulle behöva bo för att inte behöva bil. Då borde vi bo mer centralt och ha en högre hyra i stället. Men barnen vill inte flytta, trots att vi bor för trångt. Och ännu trängre skulle det väl bli i en mindre, mera centralt belägen och dyrare lägenhet.

Vi har aldrig råd att handla nytt och köper allt begagnat. Tack och lov för att det finns loppis och för att vi ibland får ärva saker och kläder av vänner och bekanta. Köper även julklappar på loppis. Vi har inte råd med några dagstidningar heller.

Ibland låter jag barnen äta och hoppar själv över maten för att spara lite pengar. Vi har allergier, så maten blir dyr.

Jag tycker nog det är orättvist att andra har råd med utomlandsresor flera gånger per år. Det känns hemskt när ens barn också vill åka för att kompisarna kan. Jag önskar att de kunde sluta prata om sina resor i skolan.

Behövs loppis för arbetslösa

Alla loppisar och tillställningar i vår hemstad är öppna för alla. Det skulle kännas bra om det åtminstone ibland enbart var öppet för oss som behöver det mest. Eller att vi som inte har jobb kunde få komma och titta först före det öppnas för allmänheten.

Eller att någon restaurang kunde sälja billigare mat ibland, så att vi också kunde hämta eller gå ut och äta. Men gjorde restaurangerna så, så vore säkert de rikaste och snålaste också där först för att kunna roffa åt sej mer.

Ibland undrar jag varför alla skickar kläder till fattiga utomlands när vi också finns. Varför ordnas inget för oss ensamstående, arbetslösa, sjuka och fattiga i Finland? Vi är väl inte tillräckligt fattiga när vi har tak över huvudet och kläder, antar jag. Det finns alltid de som har det värre, brukar jag trösta mej med ibland när de känns jobbigt.

Varför skickas alla kläder till fattiga utomlands när vi också finns?

Jobb finns inte att söka, inte här i alla fall. Finns det så är det höga krav på utbildningar, arbetserfarenhet eller språkkunskaper.

Jag vill ha ett jobb. Jag går på kvällskurser nu tills vidare och försöker att inte tappa hoppet totalt.
I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln