Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stall byggdes utan lov i Box i Sibbo

Från 2016
Arbete på plåttak.
Bildtext I Box har taket på stallbyggnaden redan kommit på plats (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Marica Hildén

- Det är inte så här det ska gå till. Först måste man få bygglov och sedan bygger man, säger Tim Kankfelt (SFP), som är ordförande för byggnads- och miljöutskottet i Sibbo.

En stallägare i Box i Sibbo har byggt ett nytt stall utan att först ansöka om bygg- eller undantagslov. Byggnads- och miljöutskottet diskuterade frågan i onsdags och beslöt att genast avbryta byggarbetet.

Byggprojektet har pågått redan en tid. Ägaren rev först det gamla stallet och valde sedan att bygga ett nytt stall på samma plats.

Projektet har framskridit så långt att väggarna är uppe och taket på, säger Tim Kankfelt.

I det skedet då kommunen upptäckte vad som pågick hade ingen bygglovsansökan ännu lämnats in. Nu har ägaren lämnat in en ansökan.

- Ansökan kommer att behandlas så fort den är klar för behandling, säger Kankfelt, som nog tror att ansökan kommer att godkännas.

Inte rätt förfaringssätt

Att gå till väga så här är ändå inte rätt, anser Tim Kankfelt.

- Ibland kan det vara så att man tror saker, men man måste nog veta vad man sysslar med.

Upplever du att det har blivit vanligare att man bygger först, söker om bygglov sen och räknar med att man då får det beviljat?

- Det är nog sist och slutligen ganska ovanligt i dagens läge. Folk är nog väldigt medvetna om hur det fungerar, men ibland så kommer de här fallen. Då måste vi bara ta tag i dem.

Har det då någon gång hänt i Sibbo att man har valt att inte bevilja bygglov senare och att folk har fått lov att riva sådana byggen som byggts utan lov?

- Nu har det också hänt ibland och det är förstås tråkigt i de fallen, men det är ganska ovanligt, konstaterar Kankfelt.

Byggarbetare mäter en planka
Bildtext Stallbygget i Box får inte fortsätta förrän bygglov har beviljats (arkivbild).
Bild: Yle

Diskussion om artikeln