Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vinterträdgården i Helsingfors förvandlas till ett jätteinstrument

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 15:32.
Vinterträdgården i Helsingfors
Bildtext Glasets vibrationer i samklang med komponerad musik förvandlar Vinterträdgården invid Tölöviken i Helsingfors ett sällan skådat arkitektoniskt ljudlandskap.
Bild: Lisa Forss

Från och med torsdag (22.9) förvandlas den glasbeklädda Vinterträdgården i Helsingfors till ett jättelikt instrument som står i växelverkan med besökarna och de omgivande växterna. Det här är första gången i Finland som en hel byggnad förvandlas till ett instrument.

Det visuella och det auditiva möts i en estetisk miljö med levande växter. Att gå in och skapa konst i den omgivningen måste ske med yttersta finkänslighet, säger Otso Lähdeoja, den ena av installationens två skapare.

- Det elektroniska ljudlandskap vi skapar måste passa in i den omgivande miljön. Allt måste ske på utrymmets, växternas, personalens och besökarnas villkor, säger Lähdeoja.

Otso Lähdeoja och Josué Moreno
Bildtext Josué Moreno och Otso Lähdeoja har komponerat ljudlandskapet och programmerat pulsen som styr ljudinstallationen.
Bild: Lisa Forss

Musikern och kompositören Otso Lähdeoja är forskardoktor vid Finlands Akademi. Han studerar bland annat hur man kan använda sig av byggnaders stomljud i musik och mediekonst. Med stomljud menas ljud som framkallas direkt mot konstruktionen, av till exempel slag eller fotsteg.

Ljudinstallationen “In situ”, som är latin och betyder “på plats”, har Lähdeoja skapat tillsammans med Josué Moreno från Spanien, som är doktorand vid Sibelius-Akademin. Moreno i sin tur forskar i hur man kan komponera musik med hjälp av arkitektoniska element.

Vinterträdgården lämpar sig ytterst bra för ändamålet med tanke på glasets resonans och för att glaset som element är så mångsidigt, tillägger Lähdeoja.

Vinterträdgården i Helsingfors

  • Ritad av Karl Gustav Nyström, på begäran av generalmajor Jakob Julius af Lindfors år 1893
  • Köptes av Helsingfors stad år 1907
  • Har över 200 olika växter
  • Är indelad i Palmrummet, Västra flygeln och Kaktussalen
  • Rosengården utanför är ritad av Svante Olsson år 1924
  • Fritt inträde

Radarparet har besökt Vinterträdgården regelbundet under ett års tid för att observera besökarna och personalen och för att känna in stämningen i byggnaden.

- Vi har sett hur mycket tid och kärlek trädgårdsmästarna ger varje planta. Det här vill vi ta fasta på i vårt verk och ge ytterligare ett lager av impulser åt besökarna.

“Vi har skapat en elektronisk hjärna”

Otso Lähdeoja och Josué Moreno har komponerat den elektroniska musiken och skapat ljudlandskapet som sköljer över en. Men det här är bara en del av den auditiva helheten. Små vibrerande högtalare är nämligen fastsatta på olika håll i glasväggarna och stommen av det enorma växthuset. De vibrerande väggarna sänder ljudvågor som plockas upp av andra små högtalare utspridda i rabatterna. I stället för den sedvanliga konen, omges högtalarna av glaskupoler som ytterligare vibrerar.

Högtalare
Bildtext Glaskupolen som omger högtalaren vibrerar ytterligare.
Bild: Lisa Forss

Allt det här matas in i ett datorsystem som med hjälp av frekvenser, algoritmer, husets vibrationer och de musikaliska elementen formar ljudet besökarna hör.

- Vi har skapat en elektronisk hjärna som står i ständig växelverkan med byggnaden. Man hör aldrig samma sak två gånger eftersom ljudmiljön lever hela tiden, berättar Moreno.

Otso Lähdeoja styr ljuden
Bildtext Mångsidig programmeringsteknik styr ljudinstallationen. Otso Lähdeoja invid en av datorerna.
Bild: Lisa Forss

Vädrets växlingar spelar in

Inte nog med musik och vibrerande glasväggar. Också vädret och dess växlingar har sitt finger med i spelet. Den elektroniska hjärnan matas även med data från olika väderstationer, berättar Lähdeoja.

Genom glasväggarna ser man vilka väderleksförhållanden som råder utanför, men man känner inte av dem här inne i det varma, lummiga växthuset. Vi vill via ljud illustrera även en del av den verkligheten.

Plexihögtalare
Bildtext En liten vibrerande högtalare sitter fast på ett stort upphängt plexiglas. Bilden är från Palmrummet.
Bild: Lisa Forss

Spännande och lite kusligt

Den arkitektoniska ljudinstallationen omfattar två av Vinterträdgårdens tre rum; Palmrummet och Kaktusrummet.

- I Palmrummet råder en mera katedrallik och sakral stämning. Jag har låtit mig inspireras av det sydostasiatiska instrumentet gamelan när jag komponerat musiken och ljudvärlden hit. I Kaktusrummet råder en mer minimalistisk och lugnare stämning, berättar Lähdeoja.

Lisa Forss, som studerar musikvetenskap vid Åbo Akademi, vandrar lyhörd omkring bland palmer, kaktusväxter och orkidéer. Det klirrande, smått metalliska ljudlandskapet i kombination med den unika miljön, är en ny upplevelse.

- Jag märker att jag observerar växterna på ett annat sätt. Jag stannar upp och lägger tydligare märke till detaljer. Det är ganska spännande och lite kusligt också, säger Forss.

Ljudinstallationen “In situ” går att beskåda fram till den 6.10.2016 under Vinterträdgårdens öppethållningstider.

Otso Lähdeoja och Josué Moreno i sin Sonic Greenhouse
Bildtext Otso Lähdeoja och Josué Moreno har spenderat mycket tid i Vinterträdgården. Här intervjuas de av Nina Sederlöf i Kaktusrummet.
Bild: Lisa Forss

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln