Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Aktivister planerar motdemonstration vid antirasistisk manifestation på lördag

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 16:23.
Demonstranter utanför stadshuset i Åbo.
Bildtext Suomi Ensin demonstrerade mot invandringen i höstas i Åbo och krävde att gränserna stängs.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Invandrarfientliga aktivister försöker rekrytera folk till en motdemonstration i Helsingfors på lördag då det planeras en antirasistisk manifestation i huvudstaden.

Både den antirasistiska demonstrationen och motdemonstrationen ska ordnas på medborgartorget bakom Sanomahuset.

- Visserligen ordnas demonstrationerna väldigt nära varandra men polisen kommer att se till att det blir ett tillräckligt långt avstånd mellan demonstranterna så att de inte är i luven på varandra, säger kommissarie Ismo Juvonen vid Helsingforspolisen.

Föreningen Suomi Ensin (i fri översättning Finland Först) marknadsför motdemonstrationen på sin Facebooksida. Uppropet har postats av en enskild aktivist.

Vid middagstid på torsdagen hade ett trettiotal anmält att de ska delta i motdemonstrationen.

Visserligen ordnas demonstrationerna väldigt nära varandra men polisen kommer att se till att det blir ett tillräckligt långt avstånd mellan demonstranterna så att de inte är i luven på varandra.

Ismo Juvonen, kommissarie

Enligt organisatörerna vill man protestera mot att det uppstått en finskfientlig toleranskultur som gjort det möjligt för antifinsk rasism och våldsam yttervänster att vinna terräng.

Formuleringarna i uppropet är ungefär samma som den antirasistiska demonstrationens arrangörer använt sig av, men begreppen har ändrats.

Exempelvis har begreppet våldsam ytterhöger bytts ut mot våldsam yttervänster och begreppet rasism har bytts ut mot antifinsk rasism.

Just nu bedömer vi att det inte finns ett behov av att sätta in extra resurser.

Ismo Juvonen, kommissarie

Manifestationen mot rasism ordnas med anledning av att en person misshandlades och dog i samband med att den nynazistiska gruppen Finska motståndsrörelsen höll ett torgmöte i Helsingfors.

Drygt 7 000 personer hade på torsdagen anmält på Facebook att de deltar.

På lördagen ordnas ytterligare två demonstrationer på olika håll i Helsingfors. En demonstration ordnas för heteroäktenskap och en annan mot Turkiets och IS räder på kurdområdet i norra Syrien.

- Det är klart att vi måste satsa på att ha tillräckligt många patruller på plats eftersom det är frågan om så många olika demonstrationer. Men just nu bedömer vi att det inte finns ett behov av att sätta in extra resurser, säger Juvonen.