Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: "Talradio" finns också

Från 2016
Insändare
Bild: Yle

Dan Holm diskuterar i en kolumn (VBL 10.9) formatet på Yle Vegas regionala vardagsmorgonsändningar och efterlyser en talkanal enligt modell från Sveriges Radio P1.

Den nuvarande formen på de regionala sändningarna, som förlängdes från 1.9, skapades förra hösten. Morgonsändningarnas uppdrag är att leverera nyhets- och aktualitetsinnehåll med samhällelig bevakning av lokala och regionala frågor och samtalsämnen. Till sin form är de anpassade efter det fragmenterade beteende som kännetecknar radiolyssnandet på morgonen. Lyssnandet sker oftast i korta sjok och varvas med morgonens rutiner vars sysslor och bestyr styr lyssnarens tidsanvändning.

I och med Yle Vegas utvecklingsarbete har hela kanalens uppdrag som en förmedlare av nyhets-, aktualitets- och samhällsinnehåll förstärkts och utbudet har utökats betydligt. Kanalen erbjuder idag fler nyhetssändningar än någonsin tidigare och aktualitetsinnehållet genomsyrar Yle Vega från morgon till kväll. Vi har infört fler sändningar av tunga, aktualitetsjournalistiska program som Slaget efter Tolv och Aktuellt 17 och erbjuder dessutom allt detta innehåll för lyssning också via Yle Arenan, precis då det passar lyssnaren själv.

Precis som tidigare har Yle Vega i sitt utbud också program enbart för det talade innehållet. Rubriker som Vega Kultur, Kvanthopp, Språket och Vega Samtal, för att nämna några, erbjuder varje vecka gott, talat innehåll - utan musik.

Kaj Backman, programchef Yle Vega och Yle X3M, Svenska Yle

Det här svaret publicerades i Vasabladet 17.9.2016.

Diskussion om artikeln