Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jussi Halla-aho: Journalisterna är hysteriska och blinda av ilska

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 15:15.
Jussi Halla-aho
Bild: AOP

Sannfinländarnas Europaparlamentariker Jussi Halla-aho går hårt ut mot mediernas bevakning av det misstänkta dödsvållandet vid Järnvägsstationen i Helsingfors. Han anser också att det inte går att utreda sannfinländska kopplingar till nynazisterna utan att bryta mot lagen.

Jussi Halla-aho säger att medierna med sin ”hysteriska bevakning” försöker flytta fokus från de problem som flyktingvågen har fört med sig.

- Den mångkulturella drömmen är på väg att köra på grund och de öppna dörrarnas politik håller på att komma till vägs ände. Det gör journalisterna blinda av ilska, hävdar Halla-aho

Halla-aho anser att medierna har blåst upp en händelse, som i och för sig är beklaglig, fastän högerextremisterna är få. Finska motståndsrörelsen består enligt honom av några tiotal livsstilskriminella utan stöd och meningsfullt program.

Kopplingarna ingen hemlighet

Partiordföranden Timo Soini sade tidigare på torsdagen till Yle att det säkert är bra utreda eventuella kopplingar mellan sannfinländare och extremrörelser, eftersom det hävdas att sådana finns. Han hänsköt frågan till partisekreteraren Riikka Slunga-Poutsalo och ordföranden för riksdagsgruppen Sampo Terho.

Terho säger att han inte tänker göra något innan han diskuterat saken med Soini, som är i USA just nu.

Halla-aho, som höll presskonferens på partikansliet på torsdagen, anser att det inte går att utreda kopplingarna utan att bryta mot lagen eftersom medlemsregister är hemliga.

Laglighetsövervakande myndigheter har emellertid rätt att bekanta sig med medlemsregister. Vad gäller motståndsrörelsen så har den inte ens en officiell medlemsförteckning eftersom organisationen inte är registrerad.

Kopplingarna mellan enskilda sannfinländare och organisationen har också varit ute i offentligheten många gånger både före och efter misshandeln vid Järnvägsstationen. Det handlar bland annat om riksdagsledamoten Olli Immonen.

Immonen och den sannfinländska kommunalpolitikern i Esbo Teemu Lahtinen poserade i fjol somras vid Eugen Schaumans grav i Borgå tillsammans med bland andra den aktivist i motståndsrörelsen som nu misstänks för misshandel och dösvållande. Immonen finns även med på fotografier från planeringen av nationalistiska demonstrationer, där motståndsrörelsens aktivister har varit ”ordningsvakter”. Gruppordföranden Sampo Terho har tidigare avfärdat detta med att han får göra vad han vill på sin fritid.

Under den förra riksdagsperioden visade det sig att den sannfinländska riksdagsledamoten Juho Eerolas assistent Ulla Pyysalo sökt medlemskap i motståndsrörelsen. Under mediauppståndelsen backade Eerola upp henne och hon lovade lämna jobbet i riksdagen, med gjorde det ändå inte.

Många sannfinnländare har också backat upp Soldiers of Odin, vars grundare har kopplingar till motståndsrörelsen. Soldiers of Odin har visat förståelse för misshandeln på Järnvägstorget på sin facebooksida.

Suomen Sisu betecknas som den mest salongsfähiga av de ultranationalistiska rörelser som har varit i offentligheten. Den leds av Olli Immonen och så gott som hela styrelsen består av sannfinländare.

Diskussion om artikeln