Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya ryska missilsystem nära finska gränsen

Från 2016
Uppdaterad 22.09.2016 15:39.
Ryska luftvärnsmissiler av typ S-400 Triumf på parad på Röda torget i Moskva i maj 2016.
Bildtext S-400 Triumf på parad på Röda torget i Moskva i maj i år.
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

Ryssland har placerat ut nya moderna luftvärnsmissiler med lång räckvidd nära Finlands gräns i Sankt Petersburg-området, rapporterar ryska medier.

Missilerna är av typ S-400 Triumf och har enligt den ryska militären en räckvidd på upp till 400 kilometer.

Det är Rysslands mest avancerade luftvärnsmissil som kan användas både mot inkommande missiler och mot stridsplan.

Missiler av samma typ stationerades nyligen på den ockuperade Krimhalvön och då Turkiet sköt ned ett ryskt stridsplan i fjol stationerades S-400-missiler i Syrien som svar på incidenten.

Enligt talesmän för Rysslands västra militärdistrikt är det frågan om två batterier som nu stationerats i Leningrads oblast (län) som omger Sankt Petersburg. Hur många missiler det är frågan om uppgavs inte.

Tidningen Moscow Times noterar att Ryssland tidigare klagat på att Nato kommer närmare Rysslands gränser och att president Vladimir Putin varnat Finland för konsekvenserna ifall Finland går med i Nato.

Minister och forskare avdramatiserar

Forskaren Pauli Järvenpää
Bildtext Pauli Järvenpää
Bild: Yle

Det är S:t Petersburgs strategiska position som har lett till att Ryssland stärker sin arme nära gränsen mot Finland - inte att Ryssland upplever ett större regionalt hot.

Den bedömningen gör forskaren Pauli Järvenpää, som arbetar vid det estniska försvarsministeriets internationella forskningsavdelning. Försvarsminister Jussi Niinistö ser inget nytt och konstigt med robotsystem nära den finska gränsen.

Inget konstigt i att Ryssland ersätter gamla missilsystem med nya

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) ser för sin del inget konstigt i att Ryssland ersätter gamla missilsystem med nya. Det visar att Ryssland nu har satsat mycket pengar på att utveckla sina vapen, säger han.

Ryssland har redan tidigare meddelat att man placerar likadana missilsystem på Kolahalvön och på Krim.

Diskussion om artikeln